• Mai mult magneziu în dietă poate ajuta la prevenirea demenței și la încetinirea îmbătrânirii creierului.
  • Consumul alimentelor bogate în magneziu, cum ar fi spanacul, semințele de dovleac și nucile, poate ajuta la reducerea riscului de demență.
  • Un aport mai mare de magneziu, de peste 550 mg pe zi, poate duce la o vârstă a creierului mai tânără și la o funcție cognitivă mai bună.

Uitați de măr – O doză mai mare de magneziu în fiecare zi poate ține la distanță demența, potrivit noilor descoperiri ale Universității Naționale Australiene. Autorii studiului raportează că o cantitate mai mare de magneziu în fiecare zi duce la o sănătate mai puternică a creierului pe măsură ce îmbătrânim. Mai mult, consumul multor alimente bogate în magneziu (spanac, semințe de dovleac, nuci) poate contribui, de la scăderea riscului de demență.

Nici acesta nu a fost un proiect mic, deoarece a cuprins peste 6.000 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv din Regatul Unit, cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă mai mult de 550 de miligrame de magneziu în fiecare zi prezintă o vârstă a creierului cu aproximativ un an mai tânără până la vârsta de 55 de ani, în comparație cu o altă persoană cu un aport normal de magneziu de aproximativ 350 de miligrame pe zi.

Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu ar putea duce la o mai mică contracție a creierului legată de vârstă, ceea ce este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și cu un risc mai mic sau cu o apariție întârziată a demenței la vârste mai înaintate”, spune autorul principal și cercetător doctoral Khawlah Alateeq, de la Centrul Național de Epidemiologie și Sănătate a Populației ANU, într-un comunicat de presă. Această cercetare evidențiază beneficiile potențiale ale unei diete bogate în magneziu și rolul pe care îl joacă în promovarea unei bune sănătăți a creierului”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Se estimează că numărul de persoane la nivel global care vor fi diagnosticate cu demență în viitor va fi mai mult decât dublu în următoarele câteva decenii, de la 57,4 milioane în 2019 la 152,8 milioane până în 2050. Dacă această prognoză se va adeveri, va exercita o presiune incredibilă asupra serviciilor sociale și de sănătate, precum și asupra economiei globale, scrie Studyfinds.

Deoarece nu există un tratament pentru demență, iar dezvoltarea tratamentelor farmacologice nu a avut succes în ultimii 30 de ani, s-a sugerat că ar trebui să se acorde o mai mare atenție prevenirii”, explică co-autorul studiului, Dr. Erin Walsh, care este tot de la ANU. Cercetarea noastră ar putea informa dezvoltarea unor intervenții de sănătate publică menite să promoveze îmbătrânirea sănătoasă a creierului prin strategii alimentare”.

Începeți de tineri când vine vorba de încorporarea magneziului în alimentație

Autorii studiului teoretizează că un aport mai mare de magneziu în alimentație, începând de la o vârstă fragedă, poate proteja atât împotriva bolilor neurodegenerative, cât și a declinului cognitiv până când ajungem la vârsta mijlocie.

Studiul arată că un aport mai mare de magneziu alimentar poate contribui la neuroprotecție mai devreme în procesul de îmbătrânire, iar efectele preventive pot începe la 40 de ani sau chiar mai devreme”, conchide dna Alateeq. Acest lucru înseamnă că oamenii de toate vârstele ar trebui să acorde o atenție sporită aportului de magneziu. Am constatat, de asemenea, că efectele neuroprotectoare ale unei cantități mai mari de magneziu din alimentație pare să fie mai benefică pentru femei decât pentru bărbați și mai mult la femeile aflate în postmenopauză decât la cele aflate în premenopauză, deși acest lucru se poate datora efectului antiinflamator al magneziului”, adaugă ea.

Subiecții studiului au completat o serie de sondaje în cinci ocazii, pe o perioadă de 16 luni. Aceste răspunsuri au fost apoi folosite pentru a calcula aportul zilnic de magneziu în rândul participanților, pe baza a 200 de alimente diferite, cu porțiuni de diferite dimensiuni. Echipa de cercetare s-a concentrat în special pe alimentele bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale.

Studiul a fost publicat în European Journal of Nutrition.

Citește și