• Studiu: Oamenii se simt cu 4 ani mai în vârstă când dorm doar 4 ore.
  • Somnolența îi face pe oameni să se simtă și cu 10 ani mai în vârstă.
  • Oamenii matinali sunt afectați mai puternic de întreruperea somnului.
  • Studiu: Cei care fac exerciții fizice suferă mai puțin de insomnie.

Două nopți de somn întrerupt pot face oamenii să se simtă mai în vârstă. Odihna fiind esențială pentru a preveni această senzație, arată psihologii din Suedia, conform The Guardian.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, oamenii se simt cu 4 ani mai în vârstă atunci când dorm doar 4 ore pe noapte, timp de 2 nopți consecutive. Unii spun că somnolența i-a făcut să se simtă chiar și cu 10 ani mai în vârstă.

Pe de altă parte, participanții la studiu susțin că se simt cu 3 luni mai tineri decât vârsta lor reală, după ce li s-a permis să stea în pat timp de 9 ore. Persoanele matinale au fost afectate mai puternic de întreruperea somnului, decât cele care se culcă târziu. „Dacă vrei să te simți tânăr, cel mai important lucru este să-ți protejezi somnul”, spune Leonie Balter, doctor la Institutul Karolinska din Stockholm și primul autor al studiului.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR

Studiul a inclus peste 400 de persoane cu vârste între 18 și 70 de ani, în prima fază. În a doua fază, au fost aproape 200 de voluntari cu vârste între 18 și 46 de ani.

Sportul ajută

Un studiu separat ținut pe o perioadă de 10 ani cu peste 4.000 de europeni a constatat că cei care fac exerciții fizice de 2-3 ori pe săptămână au șanse mai mici să sufere de insomnie, față de persoanele inactive.

Citește și