STUDIU. Două nopți de somn întrerupt fac oamenii să se simtă în vârstă

Două nopți de somn întrerupt pot face oamenii să se simtă mai în vârstă. Odihna fiind esențială pentru a preveni această senzație, arată psihologii din Suedia, conform The Guardian.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, oamenii se simt cu 4 ani mai în vârstă atunci când dorm doar 4 ore pe noapte, timp de 2 nopți consecutive. Unii spun că somnolența i-a făcut să se simtă chiar și cu 10 ani mai în vârstă.

Pe de altă parte, participanții la studiu susțin că se simt cu 3 luni mai tineri decât vârsta lor reală, după ce li s-a permis să stea în pat timp de 9 ore. Persoanele matinale au fost afectate mai puternic de întreruperea somnului, decât cele care se culcă târziu. „Dacă vrei să te simți tânăr, cel mai important lucru este să-ți protejezi somnul”, spune Leonie Balter, doctor la Institutul Karolinska din Stockholm și primul autor al studiului.

Studiul a inclus peste 400 de persoane cu vârste între 18 și 70 de ani, în prima fază. În a doua fază, au fost aproape 200 de voluntari cu vârste între 18 și 46 de ani.

Sportul ajută

Un studiu separat ținut pe o perioadă de 10 ani cu peste 4.000 de europeni a constatat că cei care fac exerciții fizice de 2-3 ori pe săptămână au șanse mai mici să sufere de insomnie, față de persoanele inactive.

Citește și

Exit mobile version