STUDIU. Fumătorii au creierul mai mic decât cei care nu s-au atins niciodată de țigări. Unul din trei români fumează zilnic

46% din populația Rusiei fumează ocazional. Unul din trei români își aprinde țigara zilnic, în timp ce majoritatea oamenilor se apucă de fumat la 15 ani. Oamenii fumează cel mai mult între 15 și 24 de ani. Fumătorii au creierul mai mic decât cei care nu s-au atins niciodată de țigări, arată un nou studiu făcut în Marea Britanie.

Oamenii care fumează zilnic au volumul creierului cu 7 centimetri cubi mai mic decât nefumătorii. Vestea bună e că – dacă de mâine chiar te lași de fumat – ai șanse să îți revină creierul la forma inițială. Până acum, cercetătorii nu și-au dat seama dacă fumatul micșorează creierul – sau dacă oamenii se apucă de fumat tocmai pentru că au creierul mai mic.

Diferența de volum al creierului includea o scădere de 0,3 centimetri cubi (5,5 centimetri cubi) în materia cenușie a creierului, care conține corpurile voluminoase ale celulelor cerebrale, sau neuronii. Fumatul zilnic, la un moment dat în trecut, a fost, de asemenea, legat de o scădere de 0,1 centimetri cubi (1,6 cc) în materia albă a creierului, care include firele lungi și izolate care conectează neuronii între ei.

Țările în care populația fumează cel mai mult, potrivit Statista Consumer Insights:

Cei mai dependenți de țigări sunt rușii – aproape jumătate din populație fumează când are ocazia. În top urmează spaniolii și nemții – cu 40%. Unul din trei români își aprinde țigara zilnic, bărbații mai des decât femeile. 15 ani e vârsta la care majoritatea se apucă de fumat, iar până la 24 de ani fumează cel mai mult din viața lor.

Citește și

Exit mobile version