• Meditația este o metodă veche de secole de calmare a corpului și a minții.
  • Relaxarea progresivă a mușchilor este o modalitate de a te relaxa, ceea ce face mai ușor să adormi, spun experții.
  • Toate aceste trucuri și sfaturi de relaxare au un scop dincolo de somnul din acea noapte, spun experții.

Ești epuizat, și corpul tău tânjește după somn. Cu toate acestea, odată ce capul atinge perna, mintea îți este inundată de griji, ceea ce face ca somnul să fie dificil, uneori imposibil.

Nu te îngrijora, spun experții: există tehnici de relaxare pe care le poți folosi pentru a-ți calma mintea agitată.

,,Gândește-te la aceste exerciții ca la niște instrumente pentru un somn mai bun” , a declarat Rebecca Robbins, specialist în somn și instructor în cadrul diviziei de medicină a somnului de la Harvard.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

,,Exersează-le și vei deveni din ce în ce mai bun la a adormi. Nimeni nu vrea să petreacă timp zvârcolindu-se noaptea. ” , spune ea.

Respirație profundă controlată

Respirația profundă este o metodă de calmare a corpului și a minții, susținută de știință, care poate fi făcută cu ușurință înainte de a te băga în pat și când te trezești în mijlocul nopții.

Schimbarea ritmului respirației îți încetinește bătăile inimii, scade tensiunea arterială și stimulează sistemul parasimpatic al organismului ,,odihnă și digestie” , ceea ce poate reduce îngrijorarea și anxietatea.

,,Concentrându-te în mod conștient pe propria respirație te poate ajuta să te separi de gândurile care îți trec prin cap” , a spus Robbins, relatează CNN.

Poți încerca o serie de tehnici de respirație profundă. Respirația diafragmatică se concentrează pe relaxarea diafragmei, principalul mușchi respirator. Pentru a începe, respiră adânc pe nas până la un număr, asigurându-te că poți simți cum stomacul tău se ridică pe măsură ce se umple de aer. Numără înapoi până la șase în timp ce îți lași respirația să iasă încet.

,,Străduiește-te să respiri fără efort, ușor și fără zgomot, în timp ce tratezi expirațiile ca pe niște suspine moi și prelungite de ușurare” , a sugerat Dana Santas, specialist certificat în forță și condiționare și antrenor minte-corp.

Rămâi în momentul prezent concentrându-te pe sunetele și senzațiile respirației. ,,Dacă mintea ți se rătăcește, adu-o înapoi la respirație, la ceea ce se întâmplă aici și acum” .

Meditația

Meditația este o metodă veche de secole de calmare a corpului și a minții. Studiile arată că îi poate ajuta pe cei perfecționiști să nu se mai judece pe ei înșiși și poate ajuta la tratarea fumatului, a durerii, a tulburărilor de dependență și a depresiei, printre altele.

Un studiu a constatat că este nevoie de doar 30 de minute pe zi de practică a meditației pe parcursul a două săptămâni pentru a produce o schimbare măsurabilă în creier.

Închide ochii și imaginează-ți că faci ceva la care ești bun

Găsește o activitate care îți face plăcere și imaginează-ți că o faci până la ultimul detaliu. Te va face să te simți bine și te vei putea odihni.

Relaxare musculară progresivă

Cei mai mulți dintre noi nici măcar nu suntem conștienți de câtă tensiune avem în mușchi până când aceasta nu se manifestă prin dureri de spate și de cap.

Relaxarea progresivă a mușchilor este o modalitate de a vă relaxa, ceea ce facilitează somnul, spun experții. Întinzi și eliberezi grupurile de mușchi din corp într-o anumită ordine, începând de la cap și coborând până la degetele de la picioare.

Fă o listă cu sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești

Iată o modalitate de a îți împiedica mintea să enumere în mod repetat toate lucrurile pe care trebuie să le faci (sau pe care nu le-ai făcut), dar funcționează doar dacă o faci înainte de a te culca.

,,Nu te îngrijora în pat. Planificați un ,,timp de îngrijorare” – o perioadă de timp în afara dormitorului, în afara somnului, pentru a te îngrijora de lucrurile care se strecoară în mod natural în mintea ta noaptea”, a declarat specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.

Toate aceste trucuri și sfaturi de relaxare au un scop dincolo de somnul din acea noapte, spun experții.

,,Ele sunt extrem de benefice din punct de vedere al condiționării clasice” , a spus Robbins. ,,Dacă organismul tău știe că ceea ce urmează după terminarea acestor activități este somnul, atunci începi să te condiționezi și, după un timp, corpul tău va aluneca mai ușor într-o stare de relaxare, ceea ce îți crește șansele de a dormi. „

Citește si

Suedia construiește prima autostradă electrificată din lume: Mașinile electrice se încarcă în timpul mersului

„Imunitatea suverană” a Regelui Charles al III-lea. Care sunt legile de care este scutit monarhul

FOTO. Familia lui Meghan Markle împărtășește o imagine pe care Ducesa „nu și-a dorit ca lumea să o vadă vreodată”. În ce ipostază a fost surprinsă