• Studiu: Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor.
  • Există o legătură între inegalitatea de gen și riscul de probleme de sănătate mintală.
  • Studiul a examinat peste 7.800 de scanări RMN de la indivizi din 29 de țări.
  • Radu Leca, psiholog: Inegalitatea de gen poate cauza stres atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor, a descoperit un nou studiu. Autorii cercetării au examinat peste 7.800 de scanări RMN de la indivizi din 29 de țări, scrie The Independent.

Rezultatele sugerează o legătură între inegalitatea de gen și riscul mai mare de probleme de sănătate mintală care ar putea să apară la femei. Autorul principal al studiului spune așa: „Unele diferențe de sex în structura creierului sunt asociate cu mediul social dificil în care trăiesc multe femei”. Studiul a remarcat că părțile creierului afectate sunt legate în special de stres, emoții, depresie și tulburarea de stres post-traumatic. Acestea au fost principalele concluzii ale studiului.

Inegalitatea de gen poate avea un efect puternic asupra sănătății emoționale și psihologice, iar aceste probleme pot fi împărtășite de ambele sexe. De exemplu, femeile care se confruntă cu inegalitatea de gen pot fi mai predispuse la depresie, anxietate și lipsa de încredere în sine. Inegalitatea de gen poate duce la episoade de stres, anxietate și multe alte probleme de tip emoțional. Aceste probleme pot afecta sănătatea fizică și mintală, relațiile personale și profesionale, precum și calitatea vieții în general, a declarat psihologul Radu Leca.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Inegalitatea de gen poate provoca stres maxim și atunci se merge pe următoarea idee – acest stres poate lua multe forme, inclusiv discriminarea sexuală. Stereotipurile de gen, salarii inegale, de acolo dă mult stres, violență domestică și sexuală în interiorul cuplului, hărțuirea sexuală, precum și alte tipuri de sexism care sunt promovate de persoane fără etică. Femeile, în special, sunt adesea supuse la astfel de inegalități, iar aceste experiențe pot provoca un maxim de anxietate. Femeile au nevoie, sub nicio formă, niciodată, să nu mai accepte această formă de sabotaj social. Inegalitatea de gen trebuie să fie stopată. Avem de-a face, în marea majoritate a cabinetelor de psihologie, cu un aflux al doamnelor care se simt, din punct de vedere psiho-afectiv, psiho-emoțional, profund tulburate de această inegalitate de gen. Avem de-a face cu o nedreptate. Încă una pe care femeile o recepționează, a mai spus psihologul Radu Leca.

Citește și