• Conform unor cercetări anterioare, oamenii aleg adesea volume de până la 105 decibeli atunci când ascultă muzică cu căști și căști, în timp ce în locurile de divertisment nivelurile medii de sunet variază între 104 și 112.
  • Au fost luate în considerare mai mult de 30 de studii cu un total de aproape 20 000 de participanți.
  • Companiile relevante – cum ar fi cele din domeniul tehnologiei, al muzicii și al evenimentelor – trebuie să facă mai mult pentru a-i face pe tineri să conștientizeze riscurile.

Mai mult de un miliard de adolescenți și tineri ar putea fi expuși riscului de a-și pierde auzul din cauza utilizării căștilor, a căștilor și a participării la concerte zgomotoase, au avertizat cercetătorii. Concluziile, publicate în revista BMJ Global Health, susțin că există o nevoie urgentă” ca guvernele din întreaga lume să promoveze politici de ascultare sigură” pentru a proteja sănătatea auditivă a publicului.

De asemenea, companiile relevante – cum ar fi cele din domeniul tehnologiei, al muzicii și al evenimentelor – trebuie să facă mai mult pentru a-i face pe tineri să conștientizeze riscurile deoarece datele sugerează că aceștia sunt expuși în mod regulat la niveluri de zgomot nesigure.

Potrivit unor cercetări anterioare, oamenii aleg adesea volume de până la 105 decibeli atunci când ascultă muzică cu căști și căști, în timp ce în locurile de divertisment nivelurile medii de sunet variază între 104 și 112.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Toate acestea depășesc nivelurile recomandate de 80 de decibeli pentru adulți și 75 de decibeli pentru copii – orice nivel mai ridicat este considerat periculos chiar și pentru perioade scurte de timp. Au fost luate în considerare mai mult de 30 de studii cu un total de aproape 20 000 de participanți, cu vârste cuprinse între 12 și 34 de ani, pentru a avea o idee despre cât de multe persoane se expun la astfel de niveluri de zgomot. Analiza a arătat că acest lucru este comun la nivel global și că se ridică la 48% dintre adolescenți și tineri.

Cercetătorii estimează că mai mult de 1,35 miliarde dintre aceștia ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului. Autorul principal, Dr. Lauren Dillard, a declarat pentru Sky News: Este greu să te gândești la modul în care acțiunile tale imediate te vor afecta pe termen lung. Pierderea auzului este, în general, ceva care se întâmplă treptat și progresiv. O mulțime de oameni pot rezona cu sentimentul de a merge la un concert puternic și de a avea un țiuit în urechi, sau poate chiar nu pot auzi bine pentru o zi sau două, iar apoi se rezolvă. Nu se recunoaște prea mult faptul că o expunere continuă de acest gen poate provoca daune permanente.”

Dr. Dillard, de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, este consultant la Organizația Mondială a Sănătății și (OMS) a îndemnat guvernele și producătorii de dispozitive să adere la orientările sale privind nivelurile de zgomot sigure.