• Grupul a prelevat probe de sânge de la 98 de persoane în momentul în care acestea au raportat pentru prima dată apariția durerilor de spate și din nou la trei luni după ce au început durerile.
  • Cercetătorii au constatat că cei care luau un antiinflamator nesteroidian aveau aproape de două ori mai multe șanse de a dezvolta dureri cronice de spate decât cei care luau alte medicamente sau nu luau niciun medicament.
  • Tendința de a utiliza antiinflamatoarele nesteroidiene persistă în ciuda performanțelor lor neimpresionante.

Tratamentele folosite adesea pentru a calma durerile din zona lombară, despre care Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că este cel mai frecvent tip de durere, ar putea face ca acestea să dureze mai mult, potrivit unui nou studiu.

Gestionarea durerii cu steroizi și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, poate transforma, de fapt, o durere de spate zdruncinată într-o afecțiune cronică, a constatat studiul potrivit The New York Times.

Unii experți medicali au îndemnat la prudență în interpretarea prea largă a rezultatelor. Studiul nu a folosit standardul de aur pentru cercetarea medicală, care ar fi un studiu clinic în care persoanele cu dureri de spate ar fi repartizate aleatoriu să ia un medicament antiinflamator nesteroidian sau un placebo și urmărite pentru a vedea cine a dezvoltat dureri cronice. În schimb, acesta a implicat observații ale pacienților, un studiu pe animale și o analiză a pacienților dintr-o bază de date mare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Este intrigant, dar necesită studii suplimentare”, a declarat Dr. Steven J. Atlas, director al cercetării bazate pe practica de îngrijire primară și îmbunătățirea calității la Massachusetts General Hospital.

Dr. Bruce M. Vrooman, specialist în durere la Dartmouth Hitchcock Medical Center din New Hampshire, a fost de acord, dar, de asemenea, a calificat studiul drept „impresionant prin amploarea sa” și a spus că, dacă rezultatele se confirmă într-un studiu clinic, ar putea „forța o reconsiderare a modului în care tratăm durerea acută”.

Specialiștii recomandă prima dată fizioterapie

Ghidurile societăților medicale profesionale spun deja că persoanele cu dureri de spate ar trebui să înceapă cu tratamente nemedicamentoase, cum ar fi exercițiile fizice, fizioterapia, căldura sau masajul. Aceste măsuri se dovedesc a fi la fel de eficiente ca și medicamentele care suprimă durerea, fără aceleași efecte secundare.

Dacă durerea persistă, spun orientările, oamenii pot încerca medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul. (Paracetamolul nu este un antiinflamator, deoarece nu blochează inflamația).
Dar studiul, publicat miercuri în revista Science Translational Medicine, a inclus un avertisment că astfel de sfaturi privind tratamentul medicamentos ar putea contribui la dureri cronice care ar scădea calitatea vieții unei persoane.

Cum s-a desfășurat studiul

Studiul a început atunci când cercetătorii de la Universitatea McGill au început să caute markeri moleculari în sânge care ar putea prezice ce pacienți vor avea dureri care se diminuează rapid și care vor avea dureri care persistă.

Grupul a prelevat probe de sânge de la 98 de persoane în momentul în care acestea au raportat pentru prima dată apariția durerilor de spate și din nou la trei luni după ce au început durerile.

Ceea ce am văzut nu a fost exact ceea ce ne așteptam”, a declarat Dr. Luda Diatchenko, cercetătorul principal al studiului și profesor la McGill, specializat în genetica durerii umane.

Cei care au spus că durerea lor a dispărut au avut o inflamație rapidă și intensă atunci când durerea a fost acută. Markerii de inflamație au scăzut apoi în următoarele trei luni. Cei a căror durere a persistat nu au avut o astfel de reacție inflamatorie.

Cercetătorii au continuat să investigheze. Ei au studiat persoane cu un alt tip de durere, TMJ, sau tulburări ale articulației temporomandibulare, care au ca rezultat dureri de maxilar. Încă o dată, cei care s-au recuperat au avut răspunsuri inflamatorii rapide și intense.

Cercetătorii au replicat, de asemenea, descoperirile la șoareci, comprimând nervii sciatici ai animalelor pentru a produce dureri de spate și de picioare sau injectând nervii sciatici cu un iritant. Atunci când au blocat răspunsul imunitar al animalelor cu dexametazonă, un steroid utilizat în mod obișnuit pentru tratarea durerilor de spate, durerea a devenit cronică.

Apoi, grupul s-a întrebat dacă durerea cronică a rezultat din suprimarea durerii sau din suprimarea inflamației. Așa că le-au dat unor șoareci un antiinflamator pe bază de rețetă, diclofenac. Alți șoareci au primit unul dintre alte trei medicamente analgezice, sau de ameliorare a durerii – gabapentin, morfină și lidocaină. Doar în cazul diclofenacului durerea a persistat, devenind cronică.

Aceste rezultate i-au determinat pe cercetători să se întrebe: pacienții care au luat antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, sau steroizi, precum dexametazona, pentru a-și ameliora durerile de spate, au fost, de asemenea, mai predispuși să dezvolte dureri cronice?

Cercetătorii au comparat și alte date

Cercetătorii au apelat la datele de la UK Biobank, un depozit cu informații despre condițiile medicale și consumul de medicamente ale unei jumătăți de milion de pacienți. Ei au studiat 2.163 de persoane cu dureri acute de spate, dintre care 461 au ajuns să aibă dureri cronice. Cercetătorii au constatat că cei care luau un antiinflamator nesteroidian aveau aproape de două ori mai multe șanse de a dezvolta dureri cronice de spate decât cei care luau alte medicamente sau nu luau niciun medicament.

Dr. Diatchenko a declarat că nu crede că descoperirile sale se referă la problema dependenței de opioide. De fapt, a spus ea, „pentru a evita opioidele, medicii au început să prescrie mai multe medicamente antiinflamatoare nesteroidiene”.

Tendința de a utiliza antiinflamatoarele nesteroidiene persistă în ciuda performanțelor lor neimpresionante. O analiză a studiilor clinice randomizate a constatat că aceste medicamente nu au avut aproape niciun beneficiu față de placebo în reducerea durerii lombare.

Dr. Atlas spune că utilizarea pe termen scurt a antiinflamatoarelor nesteroidiene probabil nu este dăunătoare, dar noul studiu, adaugă el, deși nu dovedește că utilizarea pe termen lung este dăunătoare, „cel puțin oferă un mecanism biologic care spune că utilizarea pe termen scurt nu este la fel ca cea pe termen lung”.

Dr. James N. Weinstein, vicepreședinte senior pentru sănătate la Microsoft, își dorește ca oamenii să se gândească din nou la instinctul lor de a lua pastilele de ibuprofen și – oricât de contraintuitiv ar suna – să facă în schimb exerciții fizice.