STUDIU. Notificările constante ale aplicațiilor stresează creierul. Cum îți poți recăpăta concentrarea

Telefon

Telefon

Deși estimările variază, o persoană obișnuită își verifică telefonul de aproximativ 85 de ori pe zi, adică aproximativ o dată la 15 minute. Cu alte cuvinte, la fiecare 15 minute este posibil ca atenția unei persoane să se abată de la ceea ce face în mod normal. Problema este că poate dura câteva minute pentru ca o persoană să își recapete concentrarea pe deplin după ce a fost întreruptă de telefon. Astfel, creierul este mult mai stresat.

Două tipuri de interferențe

Semnalările de la telefonul sunt întreruperi exogene. Cu alte cuvinte, ceva extern, din jurul unei persoane, a cauzat întreruperea. Putem deveni condiționați să ne simțim emoționați atunci când ne auzim telefonul. Acesta este același sentiment de plăcere pe care oamenii care joacă jocuri de noroc pot deveni rapid condiționați la vederea sau la auzul unui aparat de poker.

Ce se întâmplă dacă telefonul este pe silențios? Asta nu rezolvă problema ping-ului? Ei bine, nu. Acesta este un alt tip de întrerupere, o întrerupere internă (sau endogenă).

În această situație, putem deveni atât de puternic condiționați să ne așteptăm la o recompensă de fiecare dată când ne uităm la telefon, încât nu mai este nevoie să așteptăm un sunet pentru a declanșa efectul.

Aceste impulsuri sunt puternice. Simpla citire a acestui articol despre verificarea telefonului vă poate face să vă simțiți ca și cum vă verificați telefonul.

Oferiți o pauză creierului

Ce înseamnă toate aceste întreruperi pentru cogniție și bunăstare? Există din ce în ce mai multe dovezi că notificările push sunt asociate cu scăderea productivității, o concentrare mai slabă și o mai mare distragere a atenției la locul de muncă și la școală.

Dar există oare dovezi că creierul nostru lucrează mai mult pentru a gestiona schimbările frecvente de atenție? Un studiu privind undele cerebrale ale oamenilor a constatat că cei care se descriu ca fiind mari utilizatori de smartphone-uri erau mai sensibili la notificările push decât cei care au spus că sunt utilizatori ușori.

După ce auzeau o notificare push, utilizatorii intensivi se concentrau mult mai greu decât utilizatorii mai puțin intensivi asupra unei sarcini. Deși notificările push au întrerupt concentrarea pentru ambele grupuri, utilizatorilor intensivi le-a luat mult mai mult timp pentru a-și recăpăta concentrarea.

Întreruperile frecvente din partea telefonului vă pot face să vă simțiți, de asemenea, stresat de nevoia de a răspunde. Întreruperile frecvente de la smartphone sunt, de asemenea, asociate cu creșterea FOMO (fear of missing out).

Dacă vă distrageți atenția de la telefon după ce răspundeți la o notificare, orice amânare ulterioară în a vă întoarce la o sarcină vă poate lăsa, de asemenea, să vă simțiți vinovat sau frustrat. Există cu siguranță dovezi care sugerează că, cu cât vă petreceți mai mult timp folosind telefonul în mod neproductiv, cu atât aveți tendința de a vă evalua mai puțin bunăstarea.

Exit mobile version