- Consumul de băuturi alcoolice este asociat cu un nivel crescut de grăsime corporală, ceea ce prezintă un risc ridicat pentru apariția bolilor cardiovasculare, având efecte și asupra metabolismului și sănătății în general.
- Însă, consumul moderat de vin nu prezintă astfel de asocieri și poate avea chiar un rol protector împotriva grăsimii viscerale.
- În plus, studiul a arătat că un consum moderat de vin alb ar putea chiar întări sistemul osos în cazul persoanelor mai în vârstă.
Consumul de băuturi alcoolice este asociat cu un nivel crescut de grăsime viscerală, ceea ce prezintă un risc ridicat pentru apariția bolilor cardiovasculare, având efecte și asupra metabolismului și sănătății în general.
Însă, consumul moderat de vin nu prezintă astfel de asocieri și poate avea chiar un rol protector împotriva grăsimii viscerale. De fapt, un nou studiu, publicat în revista „Obesity Science & Practice”, sugerează că un consum calculat de vin roșu este legat de un nivel mai scăzut de grăsime viscerală.
În plus, studiul a arătat că un consum moderat de vin alb ar putea chiar determina un sistem osos mai sănătos și mai puternic în cazul persoanelor mai în vârstă.
Studiul a avut ca temelie o bază de date longitudinală numită „UK Biobank”, care a analizat un eșantion de 1.869 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani și cu un stil de viață diferit, prin intermediul unui chestionar cu ecran tactil. Au fost colectate date precum înălțimea, greutatea și probe de sânge de la fiecare participant și s-au obținut informații despre compoziția corporală, fiind folosită o măsură numită absorptiometrie cu raze X cu dublă energie.
Pe urmă, în cadrul studiului, s-a folosit un program statistic pentru a examina relațiile dintre tipurile de băuturi alcoolice și compoziția corporală.
Îmbătrânirea este, adesea, însoțită de o accentuare a grăsimii corporale, care poate duce la un risc crescut de boli cardiovasculare, precum și la o reducere a densității minerale osoase. Acest lucru are implicații importante pentru sănătate, având în vedere că aproape 75% dintre adulții din SUA sunt considerați supraponderali sau obezi.
Nivelurile mai ridicate de grăsime corporală au fost legate, în mod constant, de un risc crescut de boli, inclusiv cele cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și un risc mai mare de deces. În consecință, costurile naționale de asistență medicală asociate cu tratarea bolilor legate de obezitate se ridică, anual, la peste 260,6 miliarde de dolari în Statele Unite.
Oamenii se confruntă cu informații contradictorii cu privire la potențialele riscuri și beneficii ale alcoolului
Alcoolul este considerat de mult timp un posibil factor determinant pentru obezitate. Cu toate acestea, oamenii se confruntă cu informații contradictorii cu privire la potențialele riscuri și beneficii ale alcoolului. Studiul a încercat să aducă o lumină asupra acestor factori.
Există mulți factori biologici și de mediu care contribuie la supraponderabilitate sau obezitate. Consumul de alcool poate fi un factor, deși există alte studii care nu au găsit legături clare între creșterea în greutate și consumul de alcool.
Un motiv pentru neconcordanțele din literatura de specialitate ar putea proveni din faptul că o mare parte din cercetările anterioare au tratat alcoolul ca pe o singură entitate, în loc să măsoare separat efectele fiecărei categorii de băuturi alcoolice (bere, cidru, vin, șampanie, băuturi spirtoase). Chiar și atunci când sunt defalcate în acest fel, cercetările continuă să ofere mesaje contradictorii.
De exemplu, un studiu a sugerat că un consum mai mare de bere contribuie la un raport talie/șold mai mare, în timp ce un alt studiu a concluzionat că, după o lună de consum moderat de bere, adulții sănătoși nu au înregistrat nicio creștere semnificativă în greutate.
Studiul a urmărit să clarifice riscurile și beneficiile care sunt asociate cu fiecare tip de alcool.