• Studiile au arătat că un obicei de somn regulat ajută la menținerea creierului „tânăr”.
  • Somnul în timpul după-amiezii poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți concentrarea pentru timpul de reacție la oboseală și funcția de memorie.
  • Rezultatele au constatat că persoanele care au tras un pui de somn obișnuit aveau creierul cu cinci centimetri cubi mai mare, în medie.

A trage un pui de somn în timpul zilei poate fi ca o plăcere vinovată – dar există câteva vești foarte bune ale acestui obicei când vine vorba de sănătatea ta. Rutina de somn poate avea numeroase beneficii pentru creierul tău, informează Nottingham Post.

Experții spun că un somn de câteva minute nu numai că vă poate ajuta la concentrare și memoria, dar ar putea ajuta și la prevenirea unei boli devastatoare pe măsură ce îmbătrânești, a spus Chronicle Live. Studiile au arătat că un obicei de somn regulat ajută la menținerea creierului „tânăr”, prin încetinirea ritmului cu care se micșorează odată cu vârsta – ceea ce poate contribui la reducerea riscului de demență.

Hannah Shore, expertă în somn la Silentnight, a explicat: „Somnul în timpul după-amiezii poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți concentrarea pentru timpul de reacție la oboseală și funcția de memorie atunci când începem să ne simțim obosiți în timpul zilei. Între prânz și 15:00 este cel mai bun moment optim, permițându-vă să vă simțiți împrospătat fără a afecta capacitatea de a adormi în timpul nopții”.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Sfatul face ecoul rezultatelor unui studiu recent de sănătate împărtășit luna trecută, care a fost realizat de cercetătorii de la University College London. Rezultatele au constatat că persoanele care au tras un pui de somn obișnuit aveau creierul cu cinci centimetri cubi mai mare, în medie, decât cei care nu au făcut-o – echivalentul cu încetinirea îmbătrânirii creierului cu trei până la șase ani.

Aceasta înseamnă că somnul poate avea beneficii majore pentru sănătate, inclusiv scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de accident vascular cerebral, precum și tulburări neurologice, cum ar fi demența, pe măsură ce îmbătrânești. Cercetările anterioare au arătat, de asemenea, că somnul poate, de asemenea, stimula funcția cognitivă, un studiu arătând că participanții care au luat un pui de somn scurt înainte de a face un test cognitiv au avut rezultate mai bune decât cei care nu l-au făcut.

Cercetătorii speră că rezultatele vor ajuta la „reducerea stigmatizării” în jurul somnului în timpul zilei și să încurajeze mai mulți oameni să-și închidă ochii în plus în timpul zilei. Dacă veți transforma somnul într-un nou obicei, expertul în somn Hannah a sugerat: „Întindeți-vă deasupra cuverturii și asigurați-vă că dormitorul este slab iluminat pentru a preveni corpul să creadă că este ora de culcare”.

Citește și: