• Canalele de scurgere ale chiuvetelor și instalațiile sanitare sunt, în general, locuri neplăcute, cel puțin din punct de vedere uman.
  • Poate părea evident că astfel de locuri umede ar putea susține viața microbiană, dar simpla prezență a ciupercilor nu este principala concluzie a cercetătorilor.
  • Toate aceste chiuvete sunt folosite în principal pentru spălarea mâinilor, mulți dintre cei care folosesc aceste facilități provenind din populația universitară, ar putea fi expuși la microbi atunci când folosesc chiuvetele.

Canalele de scurgere ale chiuvetelor și instalațiile sanitare sunt, în general, locuri neplăcute, cel puțin din punct de vedere uman. De fapt, unul dintre motivele pentru care adesea nu ne plac chiuvetele – împreună cu bureții murdari și alte accesorii pentru chiuvete – este tocmai faptul că acestea sunt un habitat foarte bun pentru germenii urâți.

Într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Reading și de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, oamenii de știință au făcut o cercetare în acest ecosistem întunecat, investigând peste 250 de comunități fungice din chiuvetele de toaletă” dintr-un campus universitar. Sub conducerea bioinformaticianului Soon Gweon de la Universitatea din Reading, echipa de cercetare a colectat probe din canalele de scurgere a chiuvetelor de la toalete din 20 de clădiri din campusul principal al universității.

Cercetătorii au folosit tampoane de bumbac sterile pentru a colecta probe din scurgeri, înregistrând detalii despre calitățile fiecărei chiuvete, care includeau locația, scopul, eticheta de gen pentru toalete și dacă apa care curgea prin scurgere era caldă sau rece. Extragând ADN-ul din probe, ei au folosit amplificarea reacției în lanț a polimerazei (PCR) și procesarea bioinformatică pentru a ajuta la identificarea rezidenților microbieni ai chiuvetelor.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Poate părea evident că astfel de locuri umede ar putea susține viața microbiană, dar simpla prezență a ciupercilor nu este principala concluzie. Aceste comunități fungice sunt diverse, raportează cercetătorii, dar și incredibil de asemănătoare între ele. Chiuvetele au găzduit 375 de genuri de ciuperci – rangul taxonomic de deasupra speciilor – dintr-o serie de clase, ordine și familii. Studiul a descoperit șapte grupe diferite de ciuperci.

În ciuda biodiversității ridicate din cadrul fiecărei chiuvete, toate comunitățile fungice au prezentat profiluri taxonomice surprinzător de asemănătoare, potrivit cercetătorilor, ceea ce înseamnă că lista și raportul ciupercilor nu au variat prea mult de la o chiuvetă la alta sau chiar de la o clădire la alta. Cercetătorii notează că nu sunt siguri care sunt cauzele acestei similitudini, dar menționează că asemănarea dintre ciupercile din chiuvetele din diferite toalete și clădiri ar putea reflecta „utilizarea similară” de către cei din comunitate.

Toate aceste chiuvete sunt folosite în principal pentru spălarea mâinilor, mulți dintre cei care folosesc aceste facilități provenind din populația universitară, ar putea fi expuși la microbi atunci când folosesc chiuvetele. Ne petrecem 90 la sută din timp în interior, așa că suntem expuși la ciuperci în casele și la locurile de muncă”, spune Gweon.

Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru nu este o problemă, dar pentru cei care sunt imunocompromiși, anumite specii de ciuperci pot provoca infecții grave.” Studiul sugerează că scurgerile de chiuvete nu sunt doar locuri plăcute pentru microbii care trăiesc, ci ar putea servi drept rezervoare pentru unele mucegaiuri și alte ciuperci, putând găzdui și contribui la răspândirea unor specii care pot îmbolnăvi oamenii.

Nu este o mare surpriză să găsim ciuperci într-un mediu cald și umed. Dar chiuvetele au fost până acum trecute cu vederea ca potențiale rezervoare ale acestor microorganisme”, spune Gweon. Aceasta ar putea fi o descoperire cu adevărat importantă pentru cei care încearcă să ajute persoanele imunocompromise să evite infecțiile cauzate de unii dintre agenții patogeni oportuniști care pot sta la pândă în chiuvete, cum ar fi Fusarium.”

Scurgerile și țevile chiuvetelor oferă un habitat unic pentru ciupercile din mediul construit, notează Gweon și colegii săi, datorită umidității continue, schimbărilor temporare de temperatură, pH-ului ridicat de la detergenți și acumulării potențiale de materie organică. Totuși, ciupercile din chiuvete trebuie, de asemenea, să fie rezistente. De exemplu, se confruntă cu lovituri de apă caldă, precum și cu niveluri diferite de aciditate și de disponibilitate a hranei. Cercetătorii sugerează că unele ciuperci ar putea exploata detergenții de săpun ca sursă de hrană bogată în carbon.

Cel mai abundent și mai omniprezent gen găsit în noul studiu a fost Exophiala, raportează cercetătorii, o drojdie neagră” care include specii terestre și acvatice. „Speciile de Exophiala pot fi considerate agenți patogeni oportuniști care cauzează infecții cutanate și superficiale”, scriu ei. Este posibil ca acestea să nu prezinte un risc ridicat în general, dar au fost identificate infecții sistemice fatale”. Studiul a fost publicat în Environmental DNA.