STUDIU. Riscul de a face glaucom este asociat cu modul în care doarme o persoană

somn

somn

Un studiu publicat în BMJ Open a asociat comportamentele nefavorabile de somn cu un risc mai mare de apariție și progresie a glaucomului.

Comportamente precum sforăitul, somnolența diurnă, insomnia și modelele de somn de scurtă sau lungă durată au fost analizate cu ajutorul datelor din UK Biobank.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele care au experimentat aceste modele de somn suboptimale” au prezentat un risc crescut de a dezvolta glaucom, iar rezultatele au fost similare pentru diferite tipuri de glaucom. Măsura în care alte comportamente de somn nefavorabile, cum ar fi insomnia sau somnolența diurnă excesivă, au un impact asupra riscului de glaucom este incertă și a fost obiectivul prezentului studiu.

Aceștia au adăugat că studiul a subliniat necesitatea unei intervenții asupra somnului pentru persoanele cu risc ridicat de glaucom, precum și a unui potențial screening pentru intervenția asupra glaucomului în rândul celor cu probleme cronice de somn.

Cercetătorii britanici au folosit date din UK Biobank, din care au fost colectate comportamente de somn prin intermediul unui chestionar de auto-raportare. Durata somnului unei persoane a fost clasificată ca fiind scurtă (< 7 ore/zi), normală (> 7 și < 9 ore/zi) sau lungă (> 7 ore). Echipa a inclus, de asemenea, informații privind cronotipul (de exemplu, dacă era o persoană matinală sau de seară). Categoriile de insomnie au variat de la niciodată/uneori la de obicei, iar sforăitul a fost dihotomizat ca da/nu.

Riscul de glaucom a crescut și mai mult în cazul celor care au raportat cel puțin două comportamente de somn nefavorabile. De exemplu, riscul de glaucom a fost mai mare la cei cu insomnie și durată scurtă/lungă a somnului.

Exit mobile version