• Sunetele umane pozitive declanșează o activitate neuronală mai puternică în sistemul auditiv al creierului atunci când sunt auzite din partea stângă.
  • Cortexul auditiv uman este special reglat pentru direcția sunetelor care ne fac fericiți.
  • Urechea stângă poate identifica mai ușor tonul emoțional din vocea cuiva.

Neurologii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL), Spitalul Universitar din Lausanne și Universitatea din Lausanne din Elveția au descoperit o prejudecată ciudată în percepția noastră asupra vocilor plăcute, scrie ScienceAlert.

Potrivit scanărilor cerebrale efectuate pe 13 adulți, sunetele umane pozitive, precum râsul, declanșează o activitate neuronală mai puternică în sistemul auditiv al creierului atunci când sunt auzite din partea stângă, ceea ce sugerează că cortexul auditiv uman este special reglat pentru direcția sunetelor care ne fac fericiți.

Nu este clar de ce există această preferință. Experimentele s-au concentrat doar pe modificările activității din cortexul auditiv. Modul în care o astfel de schimbare se traduce în percepția pe care o are cineva asupra acelor sunete este necunoscut și ar trebui să fie testat în cadrul unor cercetări viitoare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Studii anterioare au arătat că urechea stângă poate identifica mai ușor tonul emoțional din vocea cuiva, ceea ce sugerează o anumită specializare. Deoarece urechea stângă alimentează mai întâi cu informații emisfera dreaptă a cortexului auditiv, s-a presupus că partea dreaptă a creierului trebuie să fie mai bună la procesarea emoțiilor decât partea stângă.

Ce au avut de făcut participanții la studiu?

Însă aceste rezultate recente sugerează că acesta ar putea să nu fie răspunsul corect. Atunci când participanții la studiu au ascultat vocalize umane fericite din trei direcții diferite – stânga, centru sau dreapta – ambele părți ale cortexului lor auditiv s-au activat.

Cu toate acestea, înregistrările auzite doar pe partea stângă au provocat un răspuns neurologic mult mai puternic. „Acest lucru nu se întâmplă atunci când vocalizările pozitive vin din față sau din dreapta”, spune cercetătoarea în neuroștiințe Sandra da Costa de la EPFL.

Acesta adaugă: „De asemenea, arătăm că vocalizările cu valență emoțională neutră sau negativă, de exemplu vocalele fără sens sau țipetele speriate, și alte sunete decât vocalizările umane nu au această asociere cu partea stângă.”

Direcția unui zgomot poate avea în mod evident un impact asupra calității acelui sunet – gândiți-vă la o sirenă de ambulanță care se deplasează spre dumneavoastră și apoi se îndepărtează.

Sensibilitatea la sunetele puternice

Studii anterioare au arătat că sunetele care se apropie sunt adesea percepute ca fiind mai amenințătoare și mai excitante decât cele care se îndepărtează. Iar dovezile sugerează că o persoană este mai ușor de trezit atunci când un sunet vine din spate.

Sensibilitatea sporită la anumite zgomote care vin din anumite direcții are un sens evolutiv larg. Supraviețuirea unui om în mileniile trecute ar fi depins, fără îndoială, de faptul că era foarte suspicios față de sunetele care se strecurau din spate.

Se știe că unele funcții cerebrale se află mai mult în partea stângă a creierului decât în partea dreaptă și viceversa, dar în acest caz particular, acest lucru nu pare să explice rezultatele. În timp ce emisfera dreaptă a cortexului auditiv a arătat un răspuns mai puternic la vocile umane fericite într-o regiune numită L3, ambele părți ale creierului au fost activate de sunetele din experimente.

Citește și: