• Dormitul mai puțin de șase ore în jurul zilei de vaccinare a fost asociat cu un răspuns de anticorpi mai scăzut.
  • „Somnul bun nu numai că amplifică, dar poate și prelungi durata de protecție a vaccinului”, a declarat autorul principal Eve Van Cauter.
  • Autorii spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege disparitatea între sexe, durata ideală a somnului.

Asigurați-vă că dormiți bine înainte și după următoarea programare pentru vaccinare – ar putea crește eficacitatea vaccinului, sugerează un nou studiu. Dormitul mai puțin de șase ore în jurul zilei de vaccinare a fost asociat cu un răspuns de anticorpi mai scăzut în comparație cu persoanele care au dormit șapte ore sau mai mult, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Current Biology Monday. Studiul notează că răspunsul anticorpilor unei persoane este un „biomarker semnificativ clinic de protecție” și „un indicator precoce al imunității” după vaccinare.

„Somnul bun nu numai că amplifică, dar poate și prelungi durata de protecție a vaccinului”, a declarat autorul principal Eve Van Cauter, profesor emerit la Universitatea din Chicago, într-un comunicat.

Meta-analiză a analizat studiile asupra persoanelor care au primit vaccinuri împotriva gripei și vaccinuri împotriva hepatitei și a constatat că legătura dintre somn și anticorpi părea deosebit de puternică la bărbați. Autorii spun că această diferență se datorează probabil nivelurilor fluctuante ale hormonilor sexuali la femei.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Știm din studiile de imunologie că hormonii sexuali influențează sistemul imunitar”, a spus autorul principal Karine Spiegel, de la Institutul Național de Sănătate și Medicină din Franța, într-un comunicat. „La femei, imunitatea este influențată de starea ciclului menstrual, de utilizarea contraceptivelor și de starea menopauzei și post-menopauză, dar, din păcate, niciunul dintre studiile pe care le-am rezumat nu a avut date despre nivelul hormonilor sexuali”.

Autorii spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege disparitatea între sexe, durata ideală a somnului și care zile în jurul vaccinului sunt cele mai importante pentru somn.

Dar într-un moment în care întărirea imunității a fost în mintea multor de la începutul pandemiei de COVID-19 în urmă cu trei ani, aceste descoperiri ar putea ajuta să le ofere oamenilor un pic mai mult control. „Vom vaccina milioane și milioane de oameni în următorii câțiva ani, iar acesta este un aspect care poate ajuta la maximizarea protecției”, a adăugat Spiegel.