• Studiul, publicat în revista Nature, descrie modul în care acest lucru se întâmplă în mod natural în organism.
  • Cercetătorii doresc să îmbunătățească acest efect prin dezvoltarea unor vaccinuri care să învețe organismul cum să vâneze retrovirusurile endogene.
  • Echipa dorește să valorifice această descoperire pentru a concepe vaccinuri care să stimuleze tratamentul cancerului sau chiar să îl prevină.

Relicvele unor virusuri străvechi – care au petrecut milioane de ani ascunși în ADN-ul uman – ajută organismul să lupte împotriva cancerului, spun oamenii de știință, scrie BBC.

Studiul realizat de Institutul Francis Crick a arătat că rămășițele latente ale acestor virusuri vechi sunt trezite atunci când celulele canceroase scapă de sub control. Acest lucru ajută în mod neintenționat sistemul imunitar să țintească și să atace tumora.

Echipa dorește să valorifice această descoperire pentru a concepe vaccinuri care să stimuleze tratamentul cancerului sau chiar să îl prevină. Cercetătorii observaseră o legătură între o mai bună supraviețuire în cazul cancerului pulmonar și o parte a sistemului imunitar, numită celule B, care se grupează în jurul tumorilor. Celulele B sunt partea din corpul nostru care produce anticorpi și sunt mai bine cunoscute pentru rolul lor în lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi COVID.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ce anume făceau acestea în cancerul pulmonar era un mister, dar o serie de experimente complicate, folosind mostre de la pacienți și teste pe animale, au arătat că ele încercau în continuare să lupte împotriva acestor virusuri.

S-a dovedit că anticorpii recunosc rămășițele a ceea ce se numește retrovirusuri endogene”, a spus profesorul Julian Downward, director de cercetare asociat la Institutul Francis Crick.

Mai mult de 8% din ceea ce noi considerăm a fi ADN uman” are de fapt origini virale. Unele dintre aceste retrovirusuri au devenit parte integrantă a codului nostru genetic cu zeci de milioane de ani în urmă și sunt comune cu rudele noastre evolutive, marile maimuțe. Este posibil ca alte retrovirusuri să fi intrat în ADN-ul nostru cu câteva mii de ani în urmă.

Cum reacționează organismul la aceste virusuri

Unele dintre aceste instrucțiuni străine au fost, în timp, cooptate și servesc unor scopuri utile în interiorul celulelor noastre, dar altele sunt strict controlate pentru a împiedica răspândirea lor.

Cu toate acestea, haosul domină în interiorul unei celule canceroase atunci când aceasta crește necontrolat, iar controlul strâns de odinioară al acestor virusuri străvechi se pierde. Aceste instrucțiuni genetice străvechi nu mai sunt capabile să resusciteze virusuri întregi, dar pot crea fragmente de viruși care sunt suficiente pentru ca sistemul imunitar să detecteze o amenințare virală.

Sistemul imunitar este păcălit să creadă că celulele tumorale sunt infectate și încearcă să elimine aceste virusuri, deci este un fel de sistem de alarmă”, a spus profesorul George Kassiotis, șeful departamentului de imunologie retrovirală de la centrul de cercetare biomedicală.

Anticorpii cheamă alte părți ale sistemului imunitar care elimină celulele infectate” – sistemul imunitar încearcă să oprească un virus, dar în acest caz elimină celulele canceroase.

Profesorul Kassiotis spune că este o inversare remarcabilă a rolului retrovirusurilor care, în perioada lor de glorie, ar fi putut provoca cancer la strămoșii noștri”, datorită modului în care ne invadează ADN-ul, dar care acum ne protejează de cancer, ceea ce mi se pare fascinant”, adaugă el.

Studiul, publicat în revista Nature, descrie modul în care acest lucru se întâmplă în mod natural în organism, dar cercetătorii doresc să îmbunătățească acest efect prin dezvoltarea unor vaccinuri care să învețe organismul cum să vâneze aceste virusuri endogene.

Citește și: