• Clinicile ajută persoanele cu tulburări de stres posttraumatic și fobii, folosind realitatea virtuală pentru a le cufunda în simulări care le permit să se confrunte cu temerile.
  • Este o versiune virtuală a unei tehnici de lungă durată numită terapie de expunere, în cadrul căreia oamenii se confruntă cu amintiri sau temeri.
  • Tehnologia VR poate recrea diverse locuri, evenimente sau imagini care sa ajute pacientul să experimenteze din nou amintirea traumatică.


De muți ani, clinicile ajută persoanele cu tulburări de stres posttraumatic și fobii, folosind realitatea virtuală pentru a le cufunda în simulări care le permit să se confrunte cu temerile. Este o versiune virtuală a tehnicii de lungă durată numită terapie de expunere, în cadrul căreia oamenii se confruntă cu amintiri sau temeri, cum ar fi păianjenii sau intratul într-un lift. Acest proces se desfășoară cu ajutorul unui terapeut pentru a depăși sentimentul de pericol.

Terapia prin realitate virtuală pentru fobii, anxietate și PTSD poate ajuta la ameliorarea simptomelor și funcționează la fel de bine ca și alte tehnici, inclusiv terapia de expunere tradițională, sugerează studiile.


Este disponibil un număr limitat de scenarii de realitate virtuală, iar mulți pacienți trebuie să meargă la o clinică specializată pentru o astfel de îngrijire. Acum, cercetătorii își propun să facă terapia imersivă bazată pe VR mai personală și să o aducă în casele oamenilor. „Este un instrument care, în mâinile terapeuților, poate fi foarte puternic”, a declarat Deborah Beidel, director al unei clinici de cercetare pentru tulburarea de stres posttraumatic de la Universitatea din Florida Centrală, scrie The Wall Street Journal.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE


De exemplu, clinica doctorului Beidel folosește un program bazat pe VR numit Bravemind, care include 14 scenarii plasate în Irak și Afganistan pentru a trata veteranii care au petrecut timp în timpul războaielor americane de acolo. Clinicienii pot ajusta ora din zi și peisajul stradal din jur pe baza îndrumărilor pacientului și pot trimite mirosuri fabricate, cum ar fi motorina și cauciucul ars, care plutesc spre un pacient cu un ventilator.

Realitatea virtuală ar putea avea avantaje, inclusiv tratarea pacienților într-un mediu mai sigur și dezvoltarea unui mecanism prin care pacienții să-și gestioneze singuri procesul de vindecare, spun specialiștii.

Citește și: