• Când ești bolnav, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să îți schimbi lenjeria de pat mai des – dar se pare că aceasta este cea mai bună modalitate de a te face bine mai repede și de a răspândi mai puțini germeni.
  • Atunci când dormim, răspândim germeni fără să ne dăm seama, datorită salivei noastre, a bacteriilor de pe pielea noastră.
  • James Higgins, CEO al Ethical Bedding, a împărtășit câteva sfaturi de top despre cât de des ar trebui schimbată lenjeria de pat atunci când ești bolnav.

Când ești bolnav, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să îți schimbi lenjeria de pat mai des – dar se pare că aceasta este cea mai bună modalitate de a te face bine mai repede și de a răspândi mai puțini germeni.

În timpul lunilor de iarnă, este important să avem o grijă sporită de noi înșine, iar acest lucru include încercarea de a ne păstra lenjeriile de pat cât mai curate posibil, deoarece gândacii sunt frecvenți, iar germenii se răspândesc cu ușurință. Atunci când dormim, răspândim germeni fără să ne dăm seama, datorită salivei noastre, a bacteriilor de pe pielea noastră, și chiar pot trece rapid la oricine altcineva care doarme în același pat.

James Higgins, CEO al Ethical Bedding, a împărtășit câteva sfaturi de top despre cât de des ar trebui schimbată lenjeria de pat atunci când ești bolnav, despre cele mai igienice materiale pentru lenjerie de pat și chiar despre cât de mult timp pot persista germenii pe lenjeria de pat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

El a declarat: „Atunci când ești răcit sau ai gripă, ar trebui să încerci să schimbi lenjeria de pat la fiecare 72 de ore. Nu trebuie să speli lenjeria de pat, dar ar trebui să o schimbi cu cearceafuri proaspete pentru a scăpa de bacteriile care ar putea să persiste în lenjeria de pat. Virușii pot sta în așternuturi și perne pentru o perioadă destul de lungă de timp și, de fapt, i-ai putea transmite gripa partenerului tău prin intermediul așternuturilor și ți-ar putea face și ție mai greu să te recuperezi. Pentru a beneficia de cele mai bune șanse de a îmbunătăți imunitatea în timpul somnului, asigură-te că îți schimbi așternuturile și fețele de pernă la fiecare trei zile. Lenjeria de pat trebuie spălată frecvent în apă caldă, chiar dacă este o țesătură foarte absorbantă. Dacă țesătura permite, se poate adăuga în ea înălbitor sau peroxid de hidrogen pentru a igieniza eficient așternuturile ( ai grijă, însă, deoarece acest lucru ar putea deteriora așternuturile, în funcție de materialul din care sunt făcute). De asemenea, ar trebui să le dați timp să se usuce corespunzător. În plus, este necesară igienizarea zonelor expuse. Obiectele din apropiere, cum ar fi ceasurile deșteptătoare, lămpile și noptierele, trebuie dezinfectate în mod regulat, împreună cu coșurile de rufe expuse și mașina de spălat. În cele din urmă, se recomandă să țineți ferestrele și perdelele deschise atunci când este posibil pentru a aerisi aerul viciat, beneficiind în același timp de proprietățile dezinfectante ale luminii solare.”

Se pare că germenii de răceală trăiesc pe lenjeria de pat probabil mult mai mult decât te-ai aștepta, dar durata exactă a supraviețuirii lor depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de suprafață pe care aterizează, de tipul de agent patogen și de alți factori de mediu, cum ar fi umiditatea și temperatura.

James a spus: „Se știe că virușii, bacteriile și ciupercile rezistă mai puțin timp pe suprafețele poroase. Suprafețele poroase includ orice tip de țesătură, cum ar fi covoarele, hainele și lenjeria de pat. Cu toate acestea, perioada exactă de timp depinde de țesătura specifică. S-a constatat că virușii gripali rămân infecțioși pe suprafețele neporoase doar până la nouă ore. Pe suprafețele poroase (cum ar fi lenjeria de pat), acestea au durat chiar mai puțin timp, rămânând infecțioase doar patru ore. Virușii preferă mediile calde și umede, motiv pentru care ajung adesea în corpul uman prin gât și nas. Așadar, de ce rezistă mai mult pe suprafețele neporoase, care sunt în general dure și reci? Țesăturile poroase sunt capabile să absoarbă umezeala și, de fapt, aspiră umezeala de la virus, lăsându-l uscat. Lipsa de umiditate este cea care determină structura virusului să se degradeze. Iată cum așternuturile absorbante sunt mai bune pentru sănătate decât cele neabsorbante. Faptul de a avea lenjerie de pat respirabilă care îndepărtează umezeala de corp creează un mediu de dormit mai igienic. Orice virus care este introdus în lenjeria de pat se va descompune rapid din cauza deshidratării.”

Acest lucru înseamnă că țesăturile artificiale precum poliesterul sau nailon nu sunt cele mai bune, deoarece nu sunt foarte absorbante. Acestea pot crea adesea un mediu transpirat pe parcursul nopții, care este inconfortabil pentru oameni, dar ideal pentru microbi.

Vorbind despre opțiuni mai bune, James a spus: „Bumbacul standard, cu fibre scurte, este mai bun, dar nu cu mult. Fibrele scurte fac ca țesătura să fie mai puțin absorbantă decât cea cu fibre lungi și nu poate elimina prea multă umiditate. Bumbacul organic este bine cunoscut pentru respirabilitatea și capacitatea sa de a elimina umezeala. De obicei, acestea creează un mediu confortabil, răcoros și uscat pe tot parcursul nopții. În plus, țesătura semisintetică Tencel este o opțiune preferată pentru lenjeria de pat, parțial datorită respirabilității și confortului său incredibil. Absorbția țesăturii îi conferă proprietăți antibacteriene și creează un mediu dur pentru orice germeni invadatori.”