• Un medicament despre care se spune că „face minuni” în rândul celor dornici să slăbească a devenit viral pe TikTok.
  • Experții sunt sceptici cu privire la suplimentului „periculos” și la eficiența acestuia.
  • Hashtag-ul #berberine a adunat peste 58 de milioane de vizualizări pe TikTok.

Experții în sănătate sunt îngrijorați cu privire la cel mai nou trend de pe TikTok. Este vorba despre un supliment de slăbit pe bază de plante, care oferă rezultate foarte vizibile într-un scurt timp, scrie Daily Mail.

Videoclipurile de pe platformă, care evidențiază beneficiile capsulelor de berberină, au adunat milioane de vizualizări. Utilizatorii sunt uimiți după efectul „transformator” al acesteia, care i-a ajutat să slăbească până la 5 kilograme.

Într-un videoclip vizionat de peste 1,1 milioane de ori pe TikTok, un utilizator a împărtășit fotografii înainte și după folosirea suplimentului timp de 30 de zile. Ea a spus: „Deci, săptămâna trecută am pierdut 0,5 kilograme, așa că cântarul a mai coborât, aducând totalul meu în 30 de zile la 6,5 kilograme, ceea ce este major pentru mine”. Ea a adăugat: „Așa că am început cu berberina pentru că făceam toate lucrurile corecte, făceam exerciții fizice, deficit de calorii, mâncam bine și greutatea mea creștea în loc să scadă”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Pe TikTok, Hashtag-ul #berberine a adunat peste 58 de milioane de vizualizări, iar #berberineforweightloss a ajuns la 1,7 milioane. Suplimentul alimentar poate fi cumpărat cu ușurință online, inclusiv de pe Amazon și eBay, la doar 0,2 dolari/pastilă. Medicii au avertizat astăzi că această tendință „poate fi periculoasă” și au ridicat serioase îngrijorări cu privire la eficacitatea sa.

Berberina este un compus organic care se găsește în plante precum struguri Oregon și curcuma de copac. De asemenea, capsulele devin din ce în ce mai populare în rândul celor care suferă de sindromul ovarelor polichistice, pentru că ajută la echilibrarea hormonilor. Medicii au avertizat că, atunci când sunt luate doar pentru pierderea în greutate, comprimatele „pot fi periculoase” și au exprimat îngrijorări serioase cu privire la eficacitatea lor.

Simon Cork, lector principal de fiziologie la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, a declarat: „Am reușit să găsesc doar un singur studiu clinic care utilizează berberina pentru pierderea în greutate”.

În acest studiu „foarte mic”, care a implicat doar șapte persoane, „nu s-a observat o scădere semnificativă a greutății corporale pe parcursul a șase săptămâni și, într-adevăr, unii pacienți au luat în greutate în timpul studiului”, a adăugat el.

Tom Quinn, director de afaceri externe la organizația caritabilă Beat, care se ocupă de tulburările de alimentație, a declarat: „Suplimentele pentru pierderea în greutate, precum berberina, pot fi foarte atractive pentru persoanele cu tulburări de alimentație, deoarece par să ofere rezultate rapide”. „Cu toate acestea, utilizarea suplimentelor poate fi periculoasă, deoarece pot exacerba comportamentele legate de tulburările de alimentație și îi pot face pe oameni să se simtă și mai rău”.

Citește și: