Cercetătorii au testat cu succes un medicament deghizat, de tip cal troian, care ar putea distruge celulele canceroase și bacteriene, fără a deteriora țesutul sănătos din jur.

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au combinat una dintre cele mai mici molecule fotosensibile și anti-cancer cu un compus chimic alimentar pentru „a păcăli” celulele canceroase să le mănânce, potrivit The Herald.

Oamenii de știință au folosit experimentul pe mai mulți pești zebră, folosindu-se și de celule umane. Aceștia spun că sunt necesare mai multe lucrări pentru a confirma oficial că noul medicament este o metodă sigură și rapidă de a trata cancerul în stadiul incipient și bacteriile rezistente la tratament.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Celulele canceroase sunt considerate „lacome” deoarece consumă cantități mari de alimente pentru energie și, de aceea, ingeră mai mult decât celule sănătoase, potrivit cercetătorilor.

Prin combinarea mini moleculei cu un compus chimic alimentar, acest lucru „va păcăli” celulele canceroase să le ingere, fără a fi alertate despre asta.

Molecula este fotosensibilă, iar medicii pot decide cu exactitate când vor să o activeze la lumină, reducând totodată șansele ca acesta să distrugă țesuturile sănătoase din jur și alte efecte secundare, cum ar fi căderea părului, așa cum se întâmplă în alte tratamente anti-cancer.

Lucrarea a fost publicată în revista „Nature Communications”.