• Alimentele ultra-procesate sunt produse alimentare care au fost supuse unei procesări extinse și care conțin adesea aditivi.
  • Aceste alimente sunt, de obicei, sărace în proteine, fibre, vitamine și minerale.
  • Acestea sunt adesea produsele alimentare nesănătoase pe care le veți găsi în automatele de vending și în restaurantele fast-food.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital arată că până și consumul unei cantități modeste de alimente procesate crește riscul de probleme de memorie și de accident vascular cerebral, scrie Study Finds.

Alimentele ultra-procesate sunt produse alimentare care au fost supuse unei procesări extinse și care conțin adesea aditivi precum zahăr, grăsimi și sare pentru a spori aroma și textura. Aceste alimente sunt, de obicei, sărace în proteine, fibre, vitamine și minerale și, în schimb, sunt încărcate cu zaharuri adăugate și grăsimi saturate. Concepute pentru a fi convenabile, accesibile, foarte gustoase și cu o durată de valabilitate lungă, acestea sunt adesea produsele alimentare nesănătoase pe care le veți găsi în automatele de vending și în restaurantele fast-food.

Consumul unei diete bogate în alimente ultra-procesate a fost asociat cu diverse probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și acum, după cum sugerează studiul recent, cu un potențial declin cognitiv și un risc crescut de accident vascular cerebral. Condusă de Dr. W. Taylor Kimberly, cercetarea, publicată în Neurology, a constatat că:

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
  • Doar o creștere cu 10% a consumului de alimente ultra-procesate a fost asociată cu un risc cu 16% mai mare de deteriorare cognitivă.
  • Un consum mai mare de alimente ultra-procesate a fost legat de o creștere cu 8% a riscului de accident vascular cerebral, cu un efect mai pronunțat în rândul participanților de culoare (15% creștere relativă a riscului).
  • Consumul mai multor alimente neprocesate sau minim procesate a fost legat de un risc cu 12% mai mic de afectare cognitivă și de o scădere cu 9% a riscului de accident vascular cerebral.

Studiul a urmărit 30.239 de persoane în vârstă de 45 de ani sau mai mult care s-au autoidentificat ca fiind de culoare sau albe, timp de 11 ani în medie. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de consumul de alimente procesate, care a fost calculat ca procent din dieta lor zilnică. Din totalul participanților:

  • 14.175 au fost evaluați pentru declin cognitiv, fără antecedente de tulburări cognitive la începutul studiului.
  • 20.243 au fost evaluați pentru riscul de accident vascular cerebral, fără antecedente de accident vascular cerebral la începutul studiului.

Până la finalul studiului, 768 de persoane au fost diagnosticate cu tulburări cognitive, iar 1.108 persoane au suferit un accident vascular cerebral. Rezultatele au arătat că:

  • Persoanele care au dezvoltat probleme de memorie și gândire au consumat 25,8% din dieta lor în alimente ultra-procesate, față de 24,6% în cazul celor care nu au dezvoltat probleme cognitive.
  • Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral în timpul studiului au consumat 25,4% din dieta lor în alimente ultra-procesate, comparativ cu 25,1% pentru cei care nu au suferit un accident vascular cerebral.

Citește și