• Un spital obișnuit ar putea trece prin sute de tampoane nazale în fiecare săptămână care nu prezintă niciun semn de virus recunoscut.
  • Există o cantitate imensă de teren de acoperit în această căutare și nu toți agenții patogeni animali sunt destinați să infecteze oamenii.
  • Pe baza testelor inițiale, acesta ar putea fi o modalitate rapidă și eficientă de a depista viruși ascunși care, altfel, ar fi ratați.

Există o serie de modalități prin care putem descoperi noi virusuri care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea umană. Monitorizarea bolilor la animale, de exemplu, ne-ar putea da un indiciu despre virușii care ar putea încă să sară din specii.

Din nefericire, există o cantitate imensă de teren de acoperit în această căutare și nu toți agenții patogeni animali sunt destinați să infecteze oamenii.

Un test de tamponare nazală dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Yale ar putea alerta rapid experții cu privire la prezența unei amenințări necunoscute care începe să apară într-o populație, fără a fi nevoie să detecteze direct virusul. Pe baza testelor inițiale, acesta ar putea fi o modalitate rapidă și eficientă de a depista viruși ascunși care, altfel, ar fi ratați.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cu toate că screening-ul eșantioanelor de animale sau al eșantioanelor umane grupate ar putea identifica viruși nerecunoscuți, această abordare nu identifică în mod specific virușii capabili să provoace boli umane”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

Monitorizarea pentru focare inexplicabile vizează agenții patogeni umani, dar ar putea găsi virusurile emergente prea târziu – adică după ce o epidemie a început deja.”

Noul studiu se bazează pe cercetări anterioare ale unora dintre membrii aceleiași echipe, care au analizat o anomalie în rezultatele prelevate din tampoane nazale care fuseseră deja prelevate de la pacienți cu infecții respiratorii suspecte.

Testele tipice pe tampoane nazale intenționează să detecteze în jur de 10 până la 15 viruși cunoscuți, dar cercetarea anterioară a arătat că, în unele cazuri, existau încă dovezi că organismul lupta împotriva infecției, chiar și atunci când nu era recunoscut niciun virus. Mai exact, au putut fi detectate niveluri ridicate ale unei proteine antivirale produse de mucoasa nazală numită CXCL10.

În cadrul noului studiu, un proces minuțios de secvențiere genetică a fost implementat la vechile mostre de tampoane nazale în care CXCL10 fusese găsit din abundență, relevând prezența unui virus gripal rar numit gripă C. Prin același proces, echipa a descoperit patru cazuri de COVID-19 care nu fuseseră detectate în momentul în care au fost prelevate probele.

Un spital obișnuit ar putea trece prin sute de tampoane nazale în fiecare săptămână care nu prezintă niciun semn de virus recunoscut, dar prezența CXCL10 ar indica faptul că organismul a simțit prezența unui virus – ceea ce înseamnă că tamponul merită o privire mai atentă.

Cu alte cuvinte, reacția corpului uman ne poate alerta cu privire la noi variante care nu sunt înregistrate. Mulți alți viruși emergenți ar putea fi depistați și analizați în acest mod, sugerează cercetătorii. Acest lucru sugerează că scanarea pentru CXCL10 ar putea restrânge eșantioanele care ar trebui să fie testate pentru viruși necunoscuți. Nu ar duce la un rezultat pozitiv în fiecare caz, dar ar îmbunătăți eficiența în căutarea de noi focare de infecție.

Deoarece această abordare se bazează pe recunoașterea imunitară a caracteristicilor comune multor viruși, nu necesită cunoștințe prealabile despre agentul patogen”, scriu cercetătorii.

Cercetările viitoare ar putea examina mai îndeaproape și alte proteine care ar putea avea aceeași asociere, precum și modul în care bacteriile nazale ar putea indica, de asemenea, prezența unui virus – o altă legătură pe care rezultatele noului studiu o sugerează. Găsirea unui nou virus periculos este ca și cum ai căuta un ac în carul cu fân”, spune imunobiologul Ellen Foxman, de la Școala de Medicină Yale din Connecticut. Noi am găsit o modalitate de a reduce semnificativ dimensiunea carul cu fân”.