• Studiul a analizat 1,28 milioane de pacienți COVID și i-a comparat cu un grup de control format din pacienți cu orice alt tip de infecție respiratorie virală.
  • La adulți au existat unele semne de probleme neurologice persistente până la doi ani după COVID.
  • Adulții cu vârsta de peste 65 de ani păreau să prezinte cele mai semnificative probleme neurologice pe termen lung.

O nouă cercetare publicată în The Lancet Psychiatry a oferit cea mai cuprinzătoare privire asupra efectelor neurologice pe termen lung ale COVID-19 publicată până în prezent, urmărind mai mult de un milion de persoane timp de până la doi ani.

Constatările au arătat că un risc crescut de tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, în urma infecției cu SARS-CoV-2, revine la normal după câteva luni, dar rate crescute de demență sunt încă detectate la adulții mai în vârstă până la 24 de luni după boala acută. În urmă cu un an, o echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford a publicat un studiu care indică faptul că simptomele COVID de lungă durată pot fi încă detectabile până la 12 luni după o infecție inițială cu SARS-CoV-2. Acum, aceeași echipă a oferit o urmărire și mai amplă a pacienților COVID până la doi ani de la infecția inițială.

Studiul a analizat 1,28 milioane de pacienți COVID și i-a comparat cu un grup de control format din pacienți cu orice alt tip de infecție respiratorie virală. Obiectivul principal a fost acela de a înțelege ce efecte a avut COVID-19 în mod specific asupra riscului de apariție a 14 afecțiuni neurologice și psihiatrice, în comparație cu alte infecții virale.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Vestea bună este că orice risc crescut de tulburări de dispoziție după COVID, cum ar fi anxietatea sau depresia, părea să revină la nivelul de bază în câteva luni după boala acută. În special la copii, cercetătorii nu au constatat nicio diferență în ceea ce privește ratele de depresie sau anxietate în urma COVID în comparație cu alte infecții respiratorii.

Dar la adulți au existat unele semne de probleme neurologice persistente până la doi ani după COVID. Adulții cu vârste sub 65 de ani au prezentat rate mai mari de ceață cerebrală după COVID în comparație cu alte infecții respiratorii (640 de cazuri la 10 000 de persoane în comparație cu 550 de cazuri la 10 000 de persoane).

Adulții cu vârsta de peste 65 de ani păreau să prezinte cele mai semnificative probleme neurologice pe termen lung, cu rate crescute de ceață cerebrală (1 540 de cazuri la 10.000 de persoane în comparație cu 1.230 de cazuri), demență (450 de cazuri față de 330) și tulburări psihotice (85 de cazuri față de 60).