• Unul din 5 români are risc mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.
  • 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare.
  • Riscul de diabet zaharat este numit și prediabet, spune medicul Cristian Serafinceanu.

Unul din 5 români are risc mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani. Acesta este rezultatul primului proiect pilot pentru evaluarea riscului de diabet zaharat. Dintre cei evaluați, 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc ușor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare.

„Este, probabil, un studiu de viață reală, studii care sunt foarte frecvente în ultimul timp. Probabil sunt date preliminare pentru că numărul de persoane investigate este destul de mic, în jur de 4.000 și nu știu cum au fost definite nivelurile de risc. E foarte important acest studiu pentru că, fiind făcut în farmacii, accesibilitatea este foarte bună”, a spus medicul diabetolog Cristian Serafinceanu, la Aleph News.

Oamenii ajung de obicei foarte ușor la farmacii, astfel că își pot prezenta datele. Riscul de diabet zaharat este definit ca fiind prediabet, spune medicul Cristian Serafinceanu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Dacă e vorba de valoarea glicemiei, atunci prediabetul se definește ca fiind o glicemie între 100 și 125 mg/dl. Nu înțeleg ce înseamnă hiperglicemie în antecedente pentru că astfel de hiperglicemie, dacă depășește valoarea de 125 poate fi diabet zaharat de-a dreptul, adică nu doar risc crescut de diabet zaharat. În ceea ce privește factorii de risc care au fost enumerați, aceștia sunt importanți”, a declarat medicul diabetolog Cristian Serafinceanu, la Aleph News.

Medicul diabetolog susține că factorii de risc cei mai des întâlniți sunt supragreutatea și obezitatea. Valorile date în studiu sunt mai mici decât în realitate, totul depinzând de vârsta și sexul pacienților.

Citește și