- Vaccinul de la Oxford este unul dintre cele mai avansate proiecte
- Vaccinul este testat pe zeci de mii de voluntari din Marea Britanie, Statele Unite, Brazilia și Africa de Sud
- Vaccinul Oxford transportă doar o parte a genomului virusului
Speranța apariției unui vaccin împotriva coronavirusului este în creștere. Vaccinul în curs de dezvoltare al Universității din Oxford și-a demonstrat eficacitatea și produce un „răspuns imun puternic”, potrivit studiilor efectuate în rândul voluntarilor cărora li s-a injectat, scrie CNews.fr
În prezent în faza a 3-a de testare, ultima înainte de aprobare, vaccinul este unul dintre cele mai avansate proiecte dintre zeci de vaccinuri dezvoltate în întreaga lume.
Testat pe zeci de mii de voluntari din Marea Britanie, Statele Unite, Brazilia și Africa de Sud, este dezvoltat în parteneriat cu laboratorul britanic AstraZeneca, care va fi responsabil pentru producerea și distribuirea a miliarde de doze.
Spre deosebire de vaccinurile convenționale, care constau în injectarea unei cantități virale pentru a provoca un răspuns imun, fără a contamina pacientul, vaccinul Oxford transportă doar o parte a genomului virusului. A fost păstrată doar partea din materialul genetic care indică sistemului imunitar cum să producă proteina găsită pe suprafața coronavirusului și care activează apărarea organismului.
Aceste „instrucțiuni” au fost introduse în informațiile genetice ale unui virus inofensiv pentru oameni, adenovirusul cimpanzeului, care provoacă o răceală mamiferului. Când acest virus modificat infectează celulele umane, sistemul imunitar îi citește materialul genetic și produce proteina virală a SARS-CoV-2.
„Putem confirma că instrucțiunile genetice conținute în vaccin, dezvoltate cât mai repede și mai sigur posibil, sunt urmate atunci când intră în celulele umane”, a comentat dr. David Matthews, șeful proiectului. „Studiul confirmă faptul că mari cantități de proteine ale coronavirus au fost produse cu precizie și acest lucru explică succesul vaccinului și capacitatea acestuia de a provoca un răspuns imun puternic”, a confirmat Sarah Gilbert, responsabilă cu studiile.
Faptul că acest anunț are loc astăzi nu este o coincidență. Acesta vine, de fapt, a doua zi după moartea unui voluntar care participa la studiul clinic, în Brazilia. Acesta din urmă ar fi primit totuși un placebo, potrivit AstraZeneca și Universitatea din Oxford, și ar fi murit de Covid-19.
Prin explicarea faptului că vaccinul pare să respecte toți parametrii, oamenii de știință care lucrează la el ar fi dori să liniștească publicul. Pentru că miza este imensă, inclusiv financiar.
Cu toate acestea, guvernul britanic a reamintit că este puțin probabil ca un vaccin să fie disponibil înainte de Crăciun, un termen mai realist fiind primăvara viitoare.