• Rusia și-a botezat Sputnik-V vaccinul contra Covid-19
  • Rușii sustțin că 20 de țări sunt deja interesate de antidot, iar cererea este de peste 1 miliard de doze
  • Numele Sputnik-V vine de la lansarea primului satelit din lume pe orbita Pământului, al Uniunii Sovietice, în 1957

Rusia susține că a dezvoltat primul vaccin din lume contra Covid-19, pe care l-a numit Sputnik-V, relatează CNN. Potrivit oficialilor ruși, 20 de țări au făcut deja o cerere preliminară pentru peste 1 miliard de doze.

„Observăm un interes considerabil din străinătate pentru vaccinul rusesc dezvoltat de Institutul Gamaleya. Am primit o cerere preliminară de peste 1 miliard de doze din partea a 20 de țări. Împreună cu partenerii noștri externi, suntem pregătiți să fabricăm 500 de milioane de doze pe an în 5 țări, iar planul nostru este să mărim capacicatea de producție”, a transmis Kirill Dmitirev, șeul fondului de investiții RDIF.

Acesta a mai precizat că țări din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia și-au manifestat interesul pentru noul vaccin.

Recomandări

UE COOPEREAZĂ CU MOLDOVA
FLACĂRA OLIMPICĂ AJUNGE LA CANNES
CÂȚI BANI FACI DIN YOUTUBE
PIAȚA AUTO CREȘTE ÎN ROMÂNIA
CUM VA FI VREMEA
MERKEL ÎȘI PUBLICĂ MEMORIILE

Deocamdată, vaccinul dezvoltat de ruși nu a trecut de faza a treia de testare, unde sunt implicați mii de participanți pentru a verifica siguranța și eficiența acestuia. Dimitriev a declarat că aceste teste vor avea loc în afara țării, în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

Numele Sputnik-V vine de la lansarea primului satelit din lume, al Uniunii Sovietice, în 1957, amintind de perioada când Rusia și SUA luptau pentru a fi primele care dezvoltă programe cosmice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în această dimineață, că primul vaccin din lume împotriva noii infecţii cu coronavirus a fost înregistrat în Rusia. Totuși, există critici că anunțarea grăbită a lansării primului vaccin din lume face parte dintr-un joc politic la nivel mondial.

Până în acest moment, Rusia nu a prezentat date științifice despre testare și, implicit, date referitoare la siguranța și eficiența acestuia.