Vaccinul anti Covid-19 Johnson&Johnson este sigur și a generat anticorpi dintr-o singură doză

Vaccinul cu o singură doză de la Johnson & Johnson este sigur și pare să genereze un răspuns imun promițător atât la voluntarii tineri, cât și la cei vârstnici, potrivit datelor studiilor publicate miercuri, relatează CNBC.

Majoritatea voluntarilor au produs anticorpi neutralizanți detectabili, despre care cercetătorii cred că joacă un rol important în apărarea celulelor împotriva virusului, după 28 de zile, conform datelor studiului.

Până în ziua 57, toți voluntarii aveau anticorpi detectabili, indiferent de doza de vaccin sau de grupa de vârstă, și au rămas stabili timp de cel puțin 71 de zile.

Cele mai frecvente efecte adverse au fost febră, oboseală, cefalee, dureri musculare și durere la locul injectării, conform datelor studiului. Efectele secundare au fost mai puțin frecvente la grupul de vârstă mai în vârstă, care a primit o singură doză de vaccin, precum și la cei care au primit o doză mai mică de vaccin, conform datelor.

Testarea a fost făcută pe 805 de voluntari. J&J folosește aceleași tehnologii pe care le-a folosit pentru a-și dezvolta vaccinul Ebola pentru vaccinul Covid-19.

Spre deosebire de vaccinurile autorizate Pfizer și Moderna, care necesită două doze la o distanță de aproximativ trei până la patru săptămâni, vaccinul Johnson & Johnson necesită o singură doză. Asta înseamnă că pacienții nu vor trebui să se întoarcă pentru o altă doză, simplificând logistica pentru cadrele medicale și instituțiile care participă la campania de vaccinare.

Exit mobile version