Valeriu Gheorghiță explică de ce nu se recomandă folosirea unui vaccin diferit la rapel

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, susține varianta OMS de a nu folosi un vaccin diferit la rapel. Unele state au făcut deja acest lucru în cazul persoanelor vaccinate la prima doză cu serul de la Astrazeneca.

„Rapelul se va administra cu un vaccin pe bază de ARN mesager, nu cu adeno-virus“. Valeriu Gheorghiță a explicat, la Marius Tucă Show, de ce s-au luat astfel de decizii.

În Franța, de pildă, s-a impus acestă limitare de vârstă, adică persoanele până la 55 de ani nu se recomandă vaccinarea cu serul de la Astrazeneca… Ați văzut că OMS a venit și a spus că nu se recomandă combinarea vaccinurilor cu tehnologie diferită“, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă folosirea unui alt vaccin între două doze

Nu există date adecvate pentru a spune dacă acest lucru se poate face, astfel încât experţii organizaţiei au concluzionat că schimbul de vaccinuri nu este un lucru pe care l-ar putea recomanda în acest moment,” a declarat Margaret Harris, purtător de cuvânt al OMS, în timpul şedinţei periodice a ONU de la Geneva.

În Franța, persoanele sub 55 de ani pot face rapelul cu un alt vaccin

Cu toate acestea, Franţa continuă să încurajeze folosirea vaccinului AstraZeneca, amintind că „raportul risc-beneficiu” al acestui ser a fost „foarte, foarte favorabil”. „Luaţi în considerare că aveţi 0,2 persoane din 100.000, adică două persoane dintr-un milion, care ar putea avea un efect secundar potenţial grav”, a asigurat ministrul Sănătăţii francez.

Exit mobile version