• Pandemia de coronavirus a dus la situații în care s-au ratat diagnostice care ar fi putut salva viața multor pacienți.
  • Pacienții care au fost neglijați în perioadele de vârf ale pandemiei sunt acum diagnosticați în stadii mai avansate de cancer.
  • Screening-ul pentru cancer a scăzut cu 400.000 de cazuri în primele cinci luni ale pandemiei.

Sistemele de sănătate lovite puternic de pandemia de coronavirus se confruntă cu diagnostice ratate, tratamente întârziate și o rată a mortalității din ce în ce mai mare, transmite Politico Europe.

Într-o lume în care nu ar fi existat COVID-19, un milion de europeni ar fi primit un diagnostic de cancer de la începutul pandemiei și până în prezent. În schimb, pandemia de coronavirus a perturbat serviciile de asistență medicală și a dus la situații în care s-au ratat diagnostice care ar fi putut salva viața multor pacienți, estimează Organizația Europeană a Cancerului.

Vinovatul? Pandemia de coronavirus a forțat sistemele de sănătate europene, în timp ce investigațiile pentru depistarea cancerului s-au oprit, ținându-i departe de spitale pe toți pacienții, cu excepția bolnavilor cronici. 

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Rezultatul este o bombă cu ceas, care, potrivit experților, va avea ca rezultat o creștere a deceselor provocate de cancer în următorii doi ani. Motivul? Pacienții care au fost neglijați în perioadele de vârf ale pandemiei sunt acum diagnosticați în stadii mai avansate de cancer. 

În Italia, asociația națională de medicină oncologică a estimat că screening-ul pentru cancer a scăzut cu 400.000 de cazuri în primele cinci luni ale pandemiei. În același timp, experții din Liga Națională împotriva Cancerului din Franța estimează că există aproximativ 30.000 de cazuri de cancer care au rămas nedetectate din cauza pandemiei de coronavirus.

Un studiu publicat în noiembrie anul trecut estima că în Marea Britanie pandemia va provoca, direct sau indirect, între aproximativ 7.000 și 36.000 de decese cauzate de cancer într-un an.

Cercetările publicate de revista științifică The Lancet au examinat datele Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie pentru a observa cât de mare este rata mortalității, în funcție de tipul de cancer. Prin urmare, s-a văzut o creștere între 7,9% și 9,6% a numărului de decese cauzate de cancerul la sân și o creștere între 15,3% și 16,6% a deceselor cauzate de cancerul colorectal, la cinci ani după diagnostic.

Experții spun că prețul pandemiei va fi plătit în următorii ani.