• Andrei Brisc, arbitru ATP și WTA, a fost invitatul lui Vlad Craioveanu în emisiunea „Ochii pe mine!”.
  • Andrei Brisc: „În 2018, am devenit arbitru național de scaun și în 2020 am devenit arbitru național principal în urma unei școli de la Oradea”.
  • Andrei Brisc: „Cel mai important meci ca arbitru a fost când am avut 17 ani, respectiv la Sports Festival – Cluj-Napoca, unde am reușit să o arbitrez pe Simona Halep”.

La cei 19 ani ai săi, este arbitru național de tenis, antrenor, dar și student la Facultatea de Educație Fizică și Sport și la Facultatea de Geografie.

A arbitrat competiții WTA și ATP, dar și două meciuri în care a jucat Simona Halep. Se visează un arbitru de succes sau un profesor de geografie cu patalama? Cum vede Andrei Brisc generația viitorului?

Andrei Brisc, arbitru ATP și WTA la 19 ani: „Oficial, am devenit arbitru la 15 ani

La vârsta la care cei mai mulți dintre tineri se joacă pe calculator, Andrei Brisc își construiește, pas cu pas, cariera de arbitru.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

La 15 ani, devenea oficial arbitru, iar în 2020, după alte examene, devenea arbitru principal național. Nu are niciun gând să se oprească aici. Mai mult, traseul lui în arbitraj abia a început.

,,Da, într-adevăr, pot să zic că sunt o excepție. Arbitrajul mi-a plăcut de la primele turnee. La vârsta de 10 ani deja începusem să fiu pasionat, să studiez anumite regulamente. Deja începusem să stau alături de alți arbitrii mai în vârstă, mai furam meserie.

Oficial, am devenit arbitru la 15 ani. Pentru a deveni arbitru în România în acea perioadă, trebuia să am 14 ani împliniți și să parcurg o școală locală de arbitraj. Când am avut 15 ani, am luat examenul la o școală din Cluj și acolo am devenit arbitru. Pe urmă, am mai urmat încă două școli de arbitru. În 2018, am devenit arbitru național de scaun și în 2020 am devenit arbitru național principal în urma unei școli de la Oradea”, spune Andrei Brisc.

Andrei Brisc, tânărul din Zalău care a arbitrat-o pe Simona Halep

Meciul care i-a rămas la suflet este cel în care a arbitrat-o pe Simona Halep. Atunci a fost cu adevărat mândru de ceea ce a devenit. Știe însă că nu este delor simplu.

În arbitraj, când începe meciul de tenis, rămâi doar tu cu tine și cu deciziile pe care le ai de luat. Nu este loc loc de greșeli, așa că Andrei își dorește să fie mai bun cu fiecare meci.

,,Cel mai important meci ca arbitru a fost când am avut 17 ani, respectiv la Sports Festival – Cluj-Napoca, unde am reușit să o arbitrez pe Simona Halep în cadrul unui meci demonstrativ. A fost, de departe, cel mai important meci pe care l-am arbitrat din scaun. Emoții clar am avut, mai ales că era prima dată când arbitram cu microfon, aveam și copii de mingi la meci, erau spectatori, 1.000 de oameni, era cu totul o altă atmosferă”, a spus Andrei Brisc.

Andrei Brisc, despre educația viitorului

Tânărul de 19 ani nu neglijează însă nici școală pe care a încercat să o țină mereu pe o poziție prioritară. Este student la două facultăți din Zalău.

Mărturisește însă că situația actuală – cu școală online – nu îl avantajează deloc. Își dorește să se reîntoarcă cât mai repede, fizic, la școală.

,,Este un moment critic în cadrul educației. Am simțit personal, anul trecut având bacalaureatul, făcând online câteva luni. A fost foarte dificil. La fel și anul acesta la facultate. Nu se poate numi studiu ceea ce facem noi în mediul online. Trebuie cât mai repede să mergem fizic la școală, altfel va fi foarte dificil”, a spus Brisc.