• Turiștii fără echipament adecvat pot să meargă doar pe marginea pârtiilor.
  • În ultime trei săptămâni, Salvamont România a avut 857 de solicitări.
  • Dacă nu respecți regulamentul schiorilor din HCL 635/2017, riști amenzi de până la 2500 de lei.
  • Cătălin Petrecu, salvamontist, îți spune să nu schiezi off-piste pentru că sunt foarte multe pericole: cioate sau chiar rădăcini.

Pandemia a adus la munte, mai mult ca nicioadată, turiști dornici să se bucure de zăpadă, dar complet neechipați. Iar asta a dus la nenumărate accidentări.

Sursa Foto: Salvamont România

În Poiana Brașov, încă din 2017, există o hotărâre de consiliu local prin care turiștii neechipați pot folosi doar traseele turistice marcate sau pot merge doar pe marginea pârtiei.

Este interzis accesul pe pârtii cu snowmobilele, bicicletele, săniile sau orice altceva în afară de schiuri sau placă.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cătălin Petrescu, salvamontist: „469 de persoane accidentate sau rătătice”

Foto: Aleph News

Cătălin este salvamontist și îți spune prin ce situații a trecut.

„469 de persoane care s-au accidentat, s-au rătăcit sau au trebuit să fie evacuate. Vorbim de un număr foarte mare de persoane, persoane care din păcate nu respect regulile când părăsesc zona de asfalt a stațiunii și adică să aibă întotdeauna un echipament adecvat”, a explicat Cătălin Petrescu, salvamontist în Poiana Brașov.

Pentru nerespectarea regulamentului de pe pârtii riști amenzi între 500 și 2.500 de lei. De aceea trebuie să ții cont de următoarele sugestii.

Cătălin Petrescu, salvamontist: „Schiorii avansați să nu mai iasă de pe pârtiile amenajate deoarece în pădure există multe pericole ascunse”

„Pe schiorii începători îi sfătuim cu cea mai mare încredere să apeleze la monitori de schi autorizați. În niciun caz să nu mai urce din masivul Postăvaru. Se pot accidenta și, mai mult decât atât, pot accidenta alte persoane.

Schiorii avansați să nu mai iasă de pe pârtiile amenajate deoarece în pădure, chiar dacă vorbim de un strat de zăpadă generos, acesta poate ascunde foarte multe pericole, cioate, rădăcini”, a explicat Cătălin Petrescu.

Și dacă ești începător și nu știi cum să marchezi asta pe pârtie, poți vedea ideea implementată de o turistă: și-a legat pe cască semnul de începător de la mașină.

Sursa Foto: Salvamont România