• Cluburile de fotbal de top din Europa intenţionează să abandoneze competiţiile de elită ale UEFA pentru a înfiinţa un turneu autoguvernat.
  • Emmanuel Macron și Boris Johnson sprijină guvernele lor în încercarea de a opri crearea unei „superligi” europene de fotbal.
  • Președintele FRF spune că echipele care participă la Super Ligă au „interese exclusiv financiare”.

Critici după ce 12 mari cluburi de fotbal au lansat Super Liga, o competiţie privată care va face concurenţă actualei Ligi a Campionilor.

„Douăsprezece dintre cele mai mari cluburi europene anunţă că au ajuns un acord pentru crearea unei noi competiţii, ‘The Super League’, guvernată de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham s-au unit în calitate de cluburi fondatoare”, se arată în comunicatul oficial al cluburilor care au înfiinţat Superliga.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson au anunțat duminică sprijinul guvernele lor în încercarea de a opri crearea unei „superligi” europene de fotbal.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Întrucât cluburile de fotbal de top din Europa intenţionează să abandoneze competiţiile de elită ale UEFA pentru a înfiinţa un turneu autoguvernat, Macron a spus că Franţa va sprijini „toate măsurile” făcute de organele de conducere ale fotbalului pentru a apăra competiţiile existente ale Europei.

Johnson a scris pe Twitter că crearea unei superligi ar fi „foarte dăunătoare pentru fotbal şi că guvernul său sprijină autorităţile fotbalistice să ia măsuri”. Potrivit unei persoane familiare cu discuţiile, citată de Politico, guvernele italian şi spaniol vor avea o poziţie similară.

PSG ar fi refuzat Superliga

Discuţiile zgomotoase despre o ligă separată de UEFA au explodat duminică, când Times a raportat că cinci cluburi mari din Anglia au fost de acord să se înscrie în noua ligă. New York Times a raportat ulterior că 12 cluburi în total – şase din Anglia, trei din Spania şi trei din Italia au fost deja de acord în principiu să se alăture turneului.

În Franţa, Paris Saint-Germain ar fi refuzat. Macron a spus că propunerea „ameninţă principiul meritului sportiv”.

Într-o declaraţie comună, UEFA şi ligile naţionale de top din Europa au numit propunerea „cinică” şi „bazată pe interesul propriu”.

„Vom lua în considerare toate măsurile disponibile, la toate nivelurile, atât judiciare, cât şi sportive, pentru a preveni acest lucru”, se menţionează în comunicat.

În ianuarie, FIFA şi UEFA au ameninţat că vor interzice orice jucător ce va lua parte la „Superligă” de la turneele internaţionale, inclusiv Cupa Mondială.

Într-o declaraţie, grupul sportiv al Parlamentului European a condamnat „Superliga”. Acesta a spus că competiţia separatistă ar contraveni „valorilor” promovate de grup.

Răzvan Burleanu nu este de acord cu inițiativa

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a criticat la rându-i iniţiativa.

„Această competiție poate să distrugă modelul european al sportului, care este bazat pe un sistem de retrogradare-promovare și totodată pe principiul solidarității. Din punctul meu de vedere, cluburile care vor face pasul spre această competiție au interese exclusiv financiare și nu sunt absolut deloc interesate de pasiunea suporterilor, de investițiile în propriile academii. Altfel spus, tratează echipele defotbal, și mă refer acum la acționariatul acestor cluburi, doar ca un produs de entertainment, a spus șeful de la „Casa Fotbalului”, potrivit Europa FM.

FIFA îndeamnă la dialog calm, constructiv și echilibrat în controversa SuperLigii Europene de fotbal

FIFA și-a exprimat luni dimineață dezaprobarea față de anunțul făcut de 12 echipe de club din Europa, care intenționează să înființeze o Super Ligă Europeană de fotbal, considerând proiectul drept o „ligă europeană închisă separatistă”, dar îndemnând la calm și la dialog constructiv și echilibrat.

„FIFA dorește să clarifice faptul că este fermă în favoarea solidarității în fotbal și în favoarea unui model echitabil de redistribuire, care poate contribui la dezvoltarea fotbalului ca sport, în special la nivel global, având în vedere că aceasta este misiunea principală a FIFA” se precizează în comunicatul forului fotbalistic internațional.

FIFA reiterează faptul că, în opinia sa și în conformitate cu statutele organizației, orice competiție de fotbal, fie ea națională, regională sau globală, ar trebui să reflecte întotdeauna principiile de bază ale solidarității, incluziunii, integrității și redistribuirii financiare echitabile. Mai mult, organele de conducere ale fotbalului ar trebui să utilizeze toate mijloacele legale, sportive și diplomatice pentru a se asigura că acest lucru rămâne valabil.

În acest context, FIFA și-a exprimat dezaprobarea față de o „ligă europeană închisă separatistă” în afara structurilor internaționale de fotbal și nerespectând principiile menționate.

„FIFA susține întotdeauna unitatea în fotbalul mondial și solicită tuturor părților implicate în discuții aprinse să se angajeze într-un dialog calm, constructiv și echilibrat, pentru binele jocului și în spiritul solidarității și al fair-play-ului. FIFA, desigur, va face tot ceea ce este necesar pentru a contribui la găsirea unei soluții unanim acceptate, în interesul general al fotbalului”, se mai precizează în finalul comunicatului.