• Kylian Mbappé sărbătorește astăzi cea de-a 25-a aniversare.
  • Atacantul francez este cel mai mare marcator din toate timpurile pentru PSG.
  • Contractul cu Qatar a iscat primele controverse.

Cea de-a 25-a aniversare a atacantului Mbappé îl găsește într-un sezon decisiv pentru aspirațiile sale, atât pentru viitor, cât și pentru titluri, deoarece cifrele sale continuă să impresioneze, scrie Soccer.

Kylian Mbappé își sărbătorește astăzi, 20 decembrie, cea de-a 25-a aniversare, într-un moment crucial al carierei sale pentru a determina dacă va fi privit doar ca un fotbalist excelent sau o legendă la egalitate cu Messi.

Atacantul francez este cel mai mare marcator din toate timpurile pentru PSG, al doilea cel mai mare marcator al Franței în istoria Cupei Mondiale, al patrulea cel mai mare marcator pentru naționala Franței și al optulea cel mai mare marcator din istoria Ligue 1.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
PROTESTE LA EUROVISION
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ
EUROPA ÎȚI ADUCE MODA
HAILEY BIEBER ESTE GRAVIDĂ

Având în spate o cariera explozivă de nouă ani, a cunoscut mai multe triumfuri decât dezamăgiri. Cu toate acestea, Liga Campionilor rămâne ,,călcâiul lui Ahile” pentru tânărul sportiv, singurul lui dezechilibru real fiind înfrângerea finală din 2020 împotriva lui Bayern.

La mulți ani Mbappé: Cariera construită până acum

Pe măsură ce Mbappé intră în etapa în care fiecare decizie va fi analizată meticulos de lumea fotbalului, fotbalistul poartă pe umeri o carieră începută la doar 16 ani cu Monaco. Acolo a câștigat Liga 1 în sezonul 2016/2017 și s-a mutat ulterior la Paris Saint Germain la 18 ani, pentru o taxă de transfer record de 180 de milioane de euro (aproximativ 197 de milioane de dolari), cu 145 de milioane de euro (circa 160 de milioane de dolari) plătiți inițial. Alte 35 de milioane au fost alocate după reînnoirea contractului său în mai 2022.

Cupa Mondială din Rusia 2018 a marcat vârful carierei lui Mbappé, unde a fost un jucător cheie pentru campionii mondiali, decimând în special Argentina în optimile de finală cu o viteză fulgerătoare.

A devenit cel mai bine plătit jucător din fotbalul european

Treptat, la Paris, rolul lui a crescut pe măsură ce i-a „umbrit“ pe Neymar și Cavani, ceea ce a determinat PSG să se concentreze pe reînnoirea contractului. Într-un final, Qatar l-a convins să semneze un nou contract în mai 2022, devenind astfel cel mai bine plătit jucător din fotbalul european. Acest contract fără precedent, plin de bonusuri de fidelitate nesfârșite și prime de semnare, a ridicat semne de întrebare dacă a luat decizia sportivă corectă.

Acum, principala provocare a lui Mbappé rămâne Liga Campionilor, singura cale – în afară de competițiile internaționale – către Balonul de Aur, celălalt obiectiv major al său. La 25 de ani, Mbappé urmărește ca în anul 2024 să conducă PSG în competiția de top din Europa și să nu scape din ochi Campionatele Europene din Germania și, eventual, să cucerească aurul olimpic cu echipa Franței, la Paris.

Mbappé, Messi, Ronaldo: Un trio de excepție

Comparându-l pe Kylian Mbappé cu doi dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, statisticile sale nu sunt departe. La 25 de ani, fostul jucător de la Monaco a marcat 180 de goluri în 232 de meciuri din Liga 1, 43 în 67 de meciuri din Liga Campionilor, 29 în 25 de meciuri de Cupa Franței și 12 în 14 meciuri de Cupa Mondială, devenind al doilea cel mai mare marcator al Franței. În total, are 304 goluri în 416 apariții: 27 în 60 de meciuri cu AS Monaco, 231 în 281 cu PSG și 46 în 75 cu Franța.

Numerele lui Messi la 25 au fost, de asemenea, impresionante. Starul argentinian, acum la Inter Miami, a marcat 169 de goluri în 214 meciuri, 51 în 68 de meciuri din Liga Campionilor, 20 în 33 de meciuri din Copa del Rey, 16 în 26 de amicale internaționale, 2 din 10 meciuri din Copa America și 8 din 7 în Spania.

În cele din urmă, Cristiano Ronaldo la 25 de ani nu devenise încă o ,,mașinărie” de marcat la poartă. Semnat recent de Real Madrid, portughezul marcase 170 de goluri în 407 meciuri: 5 din 31 cu Sporting Portugalia, 118 din 292 cu Manchester United, 15 din 16 cu Real Madrid și 22 din 68 cu Portugalia. La fel ca Messi, Cristiano Ronaldo câștigase o Liga Campionilor, dar nu o Cupă Mondială, spre deosebire de Kylian Mbappé.

Citește și