• Hines s-a născut în statul Arkansas în 1946, dar a crescut în Oakland, California.
  • A urmat cursurile Texas Southern University, unde a alergat pentru echipa de atletism Tigers.
  • Și-a încheiat cariera de sprinter la scurt timp după Jocurile Olimpice și s-a alăturat NFL.

Sprinterul american Jim Hines, primul om care a alergat 100 de metri în mai puțin de 10 secunde, a murit la vârsta de 76 de ani, scrie BBC. El a doborât recordul în 1968, când a înregistrat un timp de 9,9 secunde, cronometrat manual, la Campionatele SUA.

Hines și-a doborât apoi propriul record la scurt timp după aceea, în timp ce câștiga aurul la Jocurile Olimpice din 1968, unde un cronometru electronic din Mexico City l-a înregistrat cu 9,95. Recordul său s-a menținut timp de aproape 15 ani, până când Calvin Smith a realizat un timp de 9,93 în 1983.

Aceasta este cea mai lungă perioadă de timp în care un atlet a deținut recordul la 100 m masculin de când Fundația Internațională de Atletism Amator a început să țină evidența – în urmă cu 110 ani. Hines s-a născut în statul Arkansas în 1946, dar a crescut în Oakland, California.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

A avut o dragoste din copilărie pentru sport, mai exact pentru baseball, dar a arătat un talent real pentru sprint în adolescență. A urmat cursurile Texas Southern University, unde a alergat pentru echipa de atletism Tigers, înainte de a participa la campionatele naționale și la Jocurile Olimpice.

Pe lângă faptul că a câștigat proba de 100 m la Jocurile Olimpice din Mexic, a făcut parte și din echipa de ștafetă 4×100 m a SUA, care a câștigat aurul. Și-a încheiat cariera de sprinter la scurt timp după Jocurile Olimpice și s-a alăturat NFL. A petrecut trei ani în ligă, jucând pentru Miami Dolphins și Kansas City Chiefs.

Citește și