• Cele mai importante națiuni de fotbal din Europa riscă să nu poată transmite în direct Cupa Mondială de fotbal feminin din acest an.
  • Asta se va întâmpla în cazul în care Mass-media nu-și îmbunătățește ofertele „dezamăgitoare” pentru drepturile de difuzare, a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino.
  • Gianni Infantino spune că ofertele de drepturi din partea celor „5 mari” țări europene sunt inacceptabile și reprezintă o „palmă peste față”.

Ofertele venite din partea celor 5 țări europene, Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța, nu au fost convenabile pentru organismul mondial de conducere a fotbalului și reprezintă o „palmă” pe obrazul jucătoarelor și al „tuturor femeilor din întreaga lume”, a declarat șeful FIFA luni seara, scrie Al Jazeera.

„Pentru a fi foarte clar, este obligația noastră morală și legală să nu subestimăm Cupa Mondială Feminină FIFA”, a declarat Infantino la o reuniune a Organizației Mondiale a Comerțului de la Geneva. „Prin urmare, în cazul în care ofertele vor continua să nu fie corecte, vom fi obligați să nu transmitem Cupa Mondială feminină FIFA în cele 5 mari țări europene.”

Cupa Mondială este găzduită în comun de Australia și Noua Zeelandă în perioada 20 iulie – 20 august. Infantino a declarat că televiziunile au oferit doar între 1 și 10 milioane de dolari pentru drepturile de difuzare, în comparație cu 100 și 200 de milioane de dolari pentru drepturile de difuzare a Cupei Mondiale masculine.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Infantino și-a exprimat pentru prima dată îngrijorarea cu privire la această problemă în urmă cu șapte luni, la Auckland, în timpul tragerii la sorți oficiale pentru turneul de 32 de echipe, spunând că ofertele pentru Cupa Mondială feminină erau „inacceptabile”.

În martie, la reuniunea anuală a fotbalului mondial desfășurată în Rwanda, Infantino a raportat că nu a înregistrat niciun progres cu televiziunile, anunțând totodată o creștere de peste trei ori a premiilor pentru echipe, până la 110 milioane de dolari pentru turneu, după ce FIFA a fost criticată de jucători pentru că nu a oferit salarii egale. FIFA a alocat premii în valoare de 440 de milioane de dolari pentru Cupa Mondială masculină din 2022 din Qatar.

Cupa Mondială feminină are acum contracte de difuzare și sponsorizare de sine stătătoare, în loc să fie grupată cu turneul masculin. Luni, liderul FIFA a sugerat că „televiziunile publice, în special, au datoria de a promova și de a investi în sportul feminin”. „Femeile o merită! Simplu ca bună ziua!”, a spus el.

Din cauza diferenței de fus orar, meciurile de la Cupa Mondială feminină 2023 vor avea loc în afara orelor de maximă audiență pentru piețele europene, dar Infantino a spus că aceasta nu este o scuză. „Poate că … nu se joacă la ora de maximă audiență în Europa, dar totuși, se joacă la ora 9 sau 10 dimineața, deci este o oră destul de rezonabilă”, a spus el.

Aproximativ 1,12 miliarde de telespectatori au urmărit Cupa Mondială feminină din 2019 din Franța pe toate platformele, potrivit unui audit FIFA al turneului. O opțiune pentru organismul care guvernează fotbalul, dacă nu se poate ajunge la acorduri de difuzare în Europa, este să transmită meciurile exclusiv pe platforma sa online.

Citește și