• Principalul pericol, a susținut el, va veni atunci când sistemele inteligenței artificiale vor atinge și depăși capacitatea cognitivă a unui om.
  • Comentariile vin pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de progresul rapid al inteligenței artificiale din ultimele luni.
  • Geoffrey Hinton a renunțat la Google pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele pe care le prezintă inteligența artificială.

Unul dintre creatorii ChatGPT s-a alăturat grupului tot mai mare de cercetători care avertizează asupra consecințelor potențial catastrofale ale dezvoltării inteligenței artificiale, scrie The Independent.

Fostul angajat al OpenAI Paul Christiano, care acum conduce Alignment Research Center, organizație non-profit de cercetare în domeniul IA, a declarat că, în opinia sa, există o șansă semnificativă ca tehnologia să ducă la distrugerea umanității. Principalul pericol, a susținut el, va veni atunci când sistemele inteligenței artificiale vor atinge și depăși capacitatea cognitivă a unui om. Dr. Christiano prezice că există o șansă de 50/50 de fatalitate” atunci când va sosi acest moment.

Tind să îmi imaginez ceva de genul unei tranziții de un an de la sistemele inteligenței artificiale care sunt o afacere destul de mare, la un fel de schimbare accelerată, urmată de o accelerare suplimentară,”, a declarat el la podcastul Bankless.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Cred că odată ce ai această viziune, atunci o mulțime de lucruri pot părea probleme de IA deoarece se întâmplă la foarte scurt timp după ce construiești IA.” El a adăugat: Cel mai probabil mod în care murim implică – nu IA vine din senin și ucide pe toată lumea – dar implică faptul că am implementat o mulțime de sisteme ale inteligenței artificiale peste tot. Dacă dintr-un motiv oarecare, Doamne ferește, toate aceste sisteme de inteligență artificială ar încerca să ne ucidă, ne-ar ucide cu siguranță.”

Avertismentul făcut de Geoffrey Hinton

Comentariile vin pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de progresul rapid al inteligenței artificiale din ultimele luni, așa-numitul naș al inteligenței artificiale, Geoffrey Hinton, renunțând la Google pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele pe care le prezintă inteligența artificială.

Vorbind pentru The New York Times, acesta a declarat că regretă munca la care a contribuit în acest domeniu din cauza viitorului imprevizibil cu care ne confruntăm acum. Ideea că aceste lucruri ar putea deveni mai inteligente decât oamenii – câțiva oameni au crezut asta – dar majoritatea oamenilor au crezut că este departe de adevăr. Și eu am crezut că era foarte departe de adevăr. Credeam că mai erau 30-50 de ani sau chiar mai mult. Evident, nu mai cred asta”, a spus el.

Citește și