• Fotbalistul tunisian Nizar Issaoui, în vârstă de 35 de ani, a suferit arsuri de gradul trei.
  • Vestea morții lui Issaoui a declanșat proteste pe străzile din Haffouz.
  • Tinerii demonstranți au aruncat cu pietre în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

Un fotbalist profesionist din Tunisia a murit după ce și-a dat foc la începutul acestei săptămâni în semn de protest față de nedreptatea poliției”, a anunțat familia sa, scrie AlJazeera. Fotbalistul tunisian Nizar Issaoui, în vârstă de 35 de ani, a suferit arsuri de gradul trei și a fost transportat la spitalul specializat în arsuri din Tunis, dar medicii nu au putut să-i salveze viața, a declarat vineri fratele său. A murit joi.”

Issaoui, fost jucător al echipei de primă ligă US Monastir și tată a patru copii, a publicat un videoclip pe Facebook în care a spus că motivul protestului său a fost faptul că a fost acuzat pe nedrept de terorism” în satul Haffouz, Kairouan, în centrul Tunisiei. Issaoui era liber de contract în momentul decesului său, după o carieră în care a jucat pentru o serie de cluburi, de la divizii inferioare la prima ligă.

Protestul lui Issaoui a amintit de cel al vânzătorului ambulant Mohamed Bouazizi, care și-a dat foc la 17 decembrie 2010, declanșând revoluția tunisiană care a fost declanșatorul revoltelor Primăverii Arabe, care a răsturnat liderii autoritari din Orientul Mijlociu. Vestea morții lui Issaoui a declanșat proteste pe străzile din Haffouz, a relatat presa tunisiană. Tinerii demonstranți au aruncat cu pietre în poliție, care a răspuns cu gaze lacrimogene.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Guvernul tunisian a negociat cu Fondul Monetar Internațional pentru un acord de împrumut de 1,9 miliarde de dolari. Deficitul bugetar al țării a fost agravat de pandemia COVID-19 și de consecințele războiului Rusiei din Ucraina.

Într-o postare pe Facebook cu puțin timp înainte de protest, Issaoui a declarat: Pentru o dispută cu cineva care vinde banane cu 10 dinari, sunt acuzat de terorism la secția de poliție. Terorism pentru o plângere despre banane”. El a mai spus că s-a condamnat singur la moarte prin foc”. Nu mai am energie. Să știe statul polițienesc că sentința va fi executată astăzi”, a scris el înainte de protest.

Citește și: