• Furtunile solare pot afecta rețelele electrice și infrastructura.
  • Economiștii: o furtună severă ar costa miliarde sau trilioane $.
  • WSJ explorează cum se pregătesc oamenii de știință.

Ce s-ar întâmpla dacă o furtună solară ar lovi Pământul? Acest scenariu nu este doar o fantezie științifică, ci o posibilitate reală care ar putea avea consecințe devastatoare pentru civilizația modernă. O furtună solară este o erupție masivă de plasmă de la suprafața Soarelui, care poate perturba sateliții, astronauții și rețelele electrice de pe Terra.

Ar începe cu o explozie. O uriașă plasmă care se scurge de la suprafața Soarelui. Acestea sunt erupții gigantice care pot trimite echivalentul a 10,000 de uragane de categoria 5, care trec prin spațiu într-o direcție oarecare, uneori lovesc Pământul.

Particulele energetice ar putea lovi în sateliți, perturbând GPS-ul. Astronauții ar putea fi loviți de o doză mare de radiații. Perturbațiile geomagnetice ar putea distruge rețelele electrice. Într-un caz sever, ar putea dura ore, zile sau chiar săptămâni în unele locuri.

Economiștii au estimat că dezastrul ar putea costa economia SUA zeci de miliarde de dolari pe zi.
O furtună solară de amploare ar putea avea un impact negativ asupra infrastructurii și economiei mondiale, care depind de tehnologia electronică și spațială.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Un exemplu istoric este furtuna solară Carrington din 1859, care a perturbat rețelele de telegrafie și a provocat incendii și scurtcircuite.’


CHRISTOPHER MIMS, editorialist WSJ Technology, declară: ,,Pentru că ultima furtună solară cu adevărat majoră care a lovit Pământul a fost la sfârșitul anilor 1800, pur și simplu nu a existat toată această infrastructură electronică și de rețea și spațială pe care ne bazăm acum. Deci o parte din infrastructură ar putea fi afectată de o mare furtună solară”.

EDWARD OUGHTON, profesor de la George Mason University, spune: ,,Așa că știm că, dacă ar exista un eveniment meteorologic spațial, ar însemna că economia SUA ar vedea undeva între 10 și 40 de miliarde de dolari din PIB pierduți zilnic”.

EDWARD OUGHTON, profesor de la George Mason University, mai avertizează: ,,Telecomunicații, servicii de transport, servicii de apă, servicii financiare, aceste tipuri de lucruri cu adevărat importante pe care le folosim cu toții în fiecare zi. Dezbaterea a fost dacă acest lucru ar putea dura luni sau ani pentru a înlocui activele de infrastructură deteriorate în mod critic, cum ar fi transformatoarele de foarte înaltă tensiune. Dar cred că punctul cheie de subliniat este că, odată ce rețelele electrice s-au oprit, nu mai sunt expuse”.

Pentru a evita un astfel de scenariu, este nevoie de monitorizare și protecție adecvată a rețelelor electrice.
Pentru a evita cel mai groaznic scenariu, savanții și experții din industrie au lucrat la instrumente de prognoză mai bune și la sisteme de protecție.
Avem de fapt acest colț obscur al guvernului federal numit Centrul de Predicție a Vremii Spațiale și ei ne pot da un avertisment în avans, dar este limitat, deoarece cea mai bună sondă a noastră pentru a evalua dacă o furtună solară se apropie de noi, poate doar să ne dea un preaviz de o oră, poate o jumătate de oră.

Având în vedere un avertisment, operatorii de rețele electrice ar putea desfășura echipe pentru a se asigura că cele mai critice componente, cum ar fi transformatoarele, funcționează corect și să încerce să împiedice supraîncălzirea componentelor.