• Oamenii de știință îți prezintă conceptul de „anti-univers”, o imagine în oglindă a universului nostru.
  • În prezent, teoria este cunoscută sub numele de „inflație cosmologică”.
  • Unul dintre geniile care se ascunde în spatele acestei teorii îți descrie modul în care ar funcționa un anti-univers.

Cu siguranță ești familiarizat cu conceptul de „multivers”, acea idee conform căreia universul nostru este doar una dintre nenumăratele lumi paralele, care există în același timp, dar pe care este imposibil să le vezi sau să le atingi vreodată.

Oamenii de știință îți introduc conceptul de „anti-univers”, o imagine în oglindă a universului nostru, care se derulează înapoi în timp, încă din momentul Big Bang-ului. Teoria conform căreia există o altă versiune a universului nostru îi ajută pe oamenii de știință să explice mai multe probleme legate de gândirea actuală cu privire la acel moment unic al creației, scrie Metro.

În prezent, teoria este cunoscută sub numele de „inflație cosmologică”. Aceasta este o inflație bună, spun experții. Conceptul arată că, la o fracțiune de secundă după Big Bang, universul s-a extins exponențial de repede. „Știm că universul este încă în expansiune, dar, la vârsta de 13,7 miliarde de ani, se mișcă acum într-un ritm mult mai liniștit”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cum funcționează un anti-univers

Într-un interviu acordat la începutul acestui an pentru New Scientist, unul dintre geniile care se ascunde în spatele acestei teorii, fizicianul Neil Turok, îți descrie modul în care ar funcționa un anti-univers.

„Știm că universul timpuriu a fost dominat de radiații fierbinți”, a declarat Turok. „Acest lucru înseamnă că, dacă derulăm ceasul de acolo, dimensiunea universului se micșorează la zero într-un mod foarte simplu. Din punct de vedere matematic, se poate urma o linie dreaptă care trece prin Big Bang”.

„Cele două laturi ale universului cresc constant în direcții opuse, îndepărtându-se de big bang, guvernate de legile cunoscute ale gravitației și ale fizicii particulelor. Simplitatea extremă a universului la scară largă, care este foarte neted și plat, este un rezultat direct al simplității acestor legi”, spune specialistul.

Turok și echipa sa vor continua să lucreze la teoria lor pentru a explica începuturile universului, la fel și susținătorii „inflației cosmologice”. Pentru moment, ideea unui univers în oglindă care funcționează invers este una incitantă. „Este greu de exprimat cât de mult mai predictivă s-a dovedit a fi ideea universului în oglindă decât ne-am așteptat vreodată”, a declarat Turok.

Citește și