- Suntem la doar câteva zile distanță de ceea ce va fi în mod clar un anunț științific major.
- Va avea loc pe 12 mai, iar protagoniștii nu sunt alții decât oamenii de știință de la EHT (Event Horizon Telescope), aceiași care în 2019 au surprins lumea cu prima imagine a unei găuri negre.
- Numai că, de data aceasta, anunțul, care va avea loc la Observatorul European Sudic (ESO) din Chile, va fi despre propria noastră galaxie.
Astronomii sunt pe punctul de a face un „anunț istoric” despre galaxia noastră. Suntem la doar câteva zile distanță de ceea ce va fi în mod clar un anunț științific major. Va avea loc pe 12 mai, iar protagoniștii nu sunt alții decât oamenii de știință de la EHT (Event Horizon Telescope), aceiași care în 2019 au surprins lumea cu prima imagine a unei găuri negre. Numai că, de data aceasta, anunțul, care va avea loc la Observatorul European Sudic (ESO) din Chile, va fi despre propria noastră galaxie, anunță ABC.
EHT este rezultatul unui efort internațional de a crea un „telescop virtual” de mărimea Pământului, lucru care a fost realizat prin combinarea capacităților a opt telescoape mari răspândite pe suprafața planetei. Timp de ani de zile, oamenii de știință din cadrul proiectului au studiat inima Căii Lactee, sperând să obțină o imagine a lui Sagittarius A*, gaura neagră masivă supermasivă din centrul său, care are o masă echivalentă cu cea a patru milioane de sori.
Și, judecând după multiplele conferințe de presă simultane pe care astronomii le organizează în întreaga lume pentru 12 mai, se pare că au reușit. O piatră de hotar, desigur, care va marca un înainte și un după în istoria astronomiei.
După cum sugerează și numele lor, găurile negre sunt invizibile, deci sunt extraordinar de greu de văzut. Ceea ce putem vedea, așa cum am văzut în 2019, este „orizontul de evenimente” al găurii negre (de unde și numele de EHT), „granița” care, odată trecută, nu mai permite nimănui, nici măcar luminii, să iasă înapoi.
Cu această ocazie, a fost obținută o imagine spectaculoasă a conturului (orizontul evenimentelor) găurii negre gigantice care se află în centrul galaxiei M87, aflată la 55 de milioane de ani-lumină de Pământ și care are o masă estimată la 6,5 miliarde de sori. În jurul găurii, un inel portocaliu de material capturat de monstrul spațial, care înainte de a cădea înăuntru se rotește frenetic în jurul său, atât de repede încât începe să strălucească puternic.
Un moment istoric pentru știință
Dar în 2019 nu a fost posibil să se obțină o imagine a lui Sagittarius A. Pentru că este mult mai ușor de observat centrul unei galaxii îndepărtate decât centrul galaxiei noastre. Motivul? Sagittarius A este înconjurată de un nor dens de praf și gaz care o face dificil de observat. Dacă echipa EHT a reușit să depășească această dificultate, în doar câteva zile vom putea vedea imaginea găurii negre centrale a Căii Lactee, cu discul de acreție luminos care se rotește în jurul ei.
Șansele ca acesta, și nu altul, să fie conținutul anunțului nu sunt neglijabile. De fapt, în comunicatul lor de presă, Observatorul European Sudic susține că va fi „ceva revoluționar”, care este exact aceeași expresie pe care au folosit-o în 2019 înainte de a arăta imaginea lui M87. Dar pentru a fi siguri, trebuie să mai așteptăm câteva zile.