• Termenul de astronaut a fost probabil inspirat de termenul aeronaut, care era folosit pentru a se referi la călătorii cu balonul cu aer cald în anii 1780.
  • Astronauții trebuie să poarte un tip special de scutec.
  • În spațiu, dacă un astronaut plânge, lacrimile sale nu se rostogolesc pe față, deoarece există gravitație zero.

Un astronaut este o persoană care a urmat o pregătire specifică pentru a zbura în spațiu. Cuvântul astronaut provine din cuvintele grecești pentru stea” și „marinar”. Termenul astronaut se referă în special la acei călători spațiali care sunt instruiți și finanțați de guvernele Statelor Unite, Canadei, Japoniei și Europei. Termenul de astronaut a fost probabil inspirat de termenul aeronaut, care era folosit pentru a se referi la călătorii cu balonul cu aer cald în anii 1780. La începutul anilor 1930, cuvântul astronaut era folosit în cadrul povestirilor și poeziilor pentru a descrie personaje care călătoreau în nave spațiale, scrie Twinkl.

10 lucruri mai puțin cunoscute despre astronauți

  1. Astronauții trebuie să poarte un tip special de scutec. Acestea nu sunt scutece de tip bebeluș, ci se numesc, din punct de vedere tehnic, Îmbrăcăminte cu absorbție maximă”. Atunci când astronauții efectuează ieșiri lungi în spațiu sau poartă echipamentul și costumele lor grele, nu este ușor să se desprindă pur și simplu pentru a merge la baie. Ei se bazează pe aceste scutece din motive de igienă și siguranță.
  2. Toți astronauții americani trebuie să știe să citească în limba rusă. De când călătoriile spațiale au devenit mai colaborative, astronauții trebuie să poată citi manualele în limba rusă pentru a lucra pe partea rusă a Stației Spațiale Internaționale.
  3. În spațiu, pierderea de oase și mușchi reprezintă un risc real. Atmosfera și mediul sunt nenaturale pentru oameni, așa că exercițiile fizice sunt cruciale pentru a menține masa musculară și densitatea osoasă. Astronauții au sarcina de a face exerciții fizice timp de cel puțin două ore în fiecare zi.
  4. Astronauții chiar fac exerciții de întindere în spațiu. Aceștia cresc cu 3% mai mult în microgravitație. Cu toate acestea, când se întorc pe Pământ, înălțimea lor revine la normal după trei sau patru luni.
  5. Charles Duke, astronaut în cadrul misiunii Apollo 16, a ajuns pe Lună în 1972. El a lăsat o fotografie în care apare alături de familia sa așezat pe o bancă pe suprafața Lunii. Pe spatele fotografiei, el a semnat și a datat fotografia. Aceasta a rămas pe Lună până în prezent și va avea nevoie de milioane de ani pentru a se degrada din cauza lipsei unei atmosfere reale.
  6. Să devii astronaut este un proces istovitor. În 2017, 18.000 de persoane au aplicat la NASA pentru a deveni unul. Acestea sunt persoane cu diplome de top, experiență, rezistență, inteligență și condiție fizică. Procesul de selecție durează 18 luni, iar din acești 18.000, doar 8 – 14 candidați sunt aleși pentru a finaliza pregătirea completă de astronaut.
  7. În spațiu, dacă un astronaut plânge, lacrimile sale nu se rostogolesc pe față, deoarece există gravitație zero. În schimb, lacrimile se adună pe fața lor și creează globule lacrimale mari!
  8. Atunci când poartă căștile, mâncărimile de pe față pot fi aproape imposibil de scărpinat. Astronautul Clayton Anderson a venit cu o soluție prin plasarea unei mici bucăți de Velcro în interiorul căștii. Astfel, a devenit ușor să se scarpine pe față de ea.
  9. Alan Shepard a fost primul astronaut care a jucat golf pe Lună. El a dat startul, iar mingea a zburat prin aer pe o distanță de aproape un kilometru!
  10. Guion Bluford a devenit primul astronaut afro-american în 1983, când a devenit specialist de misiune pentru naveta spațială Challenger. Înainte de asta, a fost pilot în Forțele Aeriene și a zburat în 144 de misiuni în timpul Războiului din Vietnam.

Nu toți astronauții se numesc astronauți….

Termenul de astronaut se referă în special la acei călători spațiali care sunt instruiți și finanțați de guvernele Statelor Unite, Canadei, Japoniei și Europei. Termenul astronaut a fost probabil inspirat de termenul aeronaut, care era folosit pentru a se referi la călătorii cu balonul cu aer cald în anii 1780. La începutul anilor 1930, cuvântul astronaut era folosit în cadrul povestirilor și poeziilor pentru a descrie personaje care călătoreau în nave spațiale.

NASA folosește termenul de astronaut pentru a descrie orice membru al unei misiuni de navetă spațială sau orice membru al echipajului care călătorește în spațiu. Același lucru este valabil și pentru agențiile spațiale europene, japoneze și canadiene.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Citește și