• Doomsday Clock a fost fondat în urmă cu 75 de ani de Albert Einstein, împreună cu alți oameni de știință.
  • Acele ceasului arată cât de aproape suntem de un pericol urgent.
  • Experții apreciază că suntem în mai mare pericol decât niciodată.

Bulletin of the Atomic Scientists și Doomsday Clock vor arăta cât de aproape este civilizația umană de pragul extincției. La 24 octombrie 1962, un chimist american specializat în chimie nucleară, Harrison Brown, a început să scrie un editorial pentru Bulletin of the Atomic Scientists chiar în momentul în care criza rachetelor cubaneze atingea punctul culminant.

„Scriu într-un avion în drum din Los Angeles spre Washington și, din câte știu, acest editorial… s-ar putea să nu fie publicat niciodată”, a spus Brown. „Niciodată în istorie oamenii și națiunile nu au fost atât de aproape de moarte și distrugere la o scară atât de mare. Miezul nopții este deasupra noastră”.

Cu acest avertisment teribil, el se referea la Doomsday Clock (Ceasul Apocalipsei), care a fost motivul emblematic al Bulletinului de când a fost fondat, în urmă cu 75 de ani, de Albert Einstein și de unii dintre oamenii de știință de la Universitatea din Chicago din cadrul Proiectului Manhattan. Munca lor a contribuit la realizarea bombei atomice, dar mulți dintre ei au fost indignați atunci când SUA au folosit-o împotriva orașelor japoneze.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Imaginea ceasului care se apropie de miezul nopții a fost menită să transmită sentimentul de pericol urgent, pe care Brown l-a simțit atât de visceral în acel zbor spre Washington din 1962.

„El credea că lumea s-ar putea sfârși în timp ce se afla în acel zbor”, a declarat Rachel Bronson, actualul președinte al Bulletin. Joi, Doomsday Clock va fi dezvelit pentru a 75-a oară, iar noi vom afla în ce direcție va mișca minutarul grupului de oameni de știință și experți în securitate.

În ultimii doi ani, acesta a rămas blocat la 100 de secunde până la miezul nopții. În condițiile în care Rusia este gata să atace Ucraina, este greu de imaginat că ceasul va fi dat înapoi, ceea ce înseamnă că experții apreciază că acum suntem mai în pericol ca niciodată.

În momentul crizei rachetelor din Cuba, ceasurile erau la șapte minute înainte, dar, în ciuda editorialului apocaliptic al lui Brown, Bulletin a decis să nu le avanseze deoarece șocul unei catastrofe iminente a dat Washingtonului și Moscovei un nou stimulent pentru a lucra la reducerea riscurilor și la controlul armelor.

Cea mai mare distanță de miezul nopții la care s-a îndepărtat vreodată ceasul a fost de 17 minute, chiar la sfârșitul Războiului Rece. De atunci, a dat înapoi spre dispariție. Acest lucru se datorează în parte volatilității tot mai mari a geopoliticii, proliferării armelor nucleare și noii amenințări existențiale a schimbărilor climatice, care a fost inclusă în mod oficial ca factor de calcul în 2007.