• Oamenii de știință chinezi au identificat urme de apă pe Lună.
  • Acest lucru a fost relatat vineri de presa de stat CGTN.
  • Experții s-au bazat pe informațiile obținute din eșantioanele lunare și pe imaginile colectate de misiunea Chang’e 5.

Oamenii de știință chinezi au identificat urme de apă pe Lună. Acest lucru a fost relatat vineri de presa de stat CGTN, care a precizat că au reușit să determine cel puțin două surse: apa adusă de vânturile solare și o alta autohtonă de pe Lună, anunță EFE citat de 20Minutos.

Experții s-au bazat pe informațiile obținute din eșantioanele lunare și pe imaginile colectate de misiunea Chang’e 5 și și-au publicat concluziile în revista științifică Nature Communications.

Regiunea în care a aterizat misiunea Chang’e 5 conținea minerale de apatit care prezentau urme naturale de hidroxil, care, format dintr-un atom de hidrogen și unul de oxigen, este principalul ingredient al apei.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Apatitele colectate de Chang’e 5 au mai puține urme de cristale, pe care experții le asociază cu vânturile solare, una dintre posibilele surse de apă de la suprafața Lunii.

Prezența cristalelor în aceste mostre este cu o treime mai mică decât în cele colectate de misiunea americană Apollo 11, potrivit televiziunii de stat.

O realizare științifică pentru China

Unul dintre scopurile lui Chang’e 5 a fost tocmai acela de a investiga existența apei lunare, care este esențială pentru a înțelege formarea și evoluția satelitului nostru.

Prezența apei pe Lună ar putea constitui baza pentru posibile așezări umane în viitor, potrivit presei.

Programul Chang’e (numit după numele unei zeițe care, potrivit legendelor chineze, trăiește pe Lună) a început cu lansarea primei sonde în 2007.

În ultimii ani, Beijingul a investit masiv în programul său spațial și a atins etape importante, cum ar fi aterizarea cu succes a unei sonde pe partea îndepărtată a Lunii în ianuarie 2019, o realizare pe care nicio țară nu a reușit să o atingă până în prezent.