• China planifică să lanseze două rachete reutilizabile în 2025 și 2026 pentru pregătirea misiunilor umane pe Lună.
  • Lansările fac parte dintr-un nou program lunar introdus de China Aerospace Science and Technology Corp.
  • Rachetele vor fi complet reutilizabile și ar putea concura cu vehiculele de lansare comerciale ale țării.

China plănuiește să lanseze două rachete reutilizabile în 2025 și 2026 în pregătire pentru viitoarele misiuni cu echipaj pe Lună, conform LIVE Science.

Lansările viitoare fac parte dintr-un nou program lunar introdus de China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), compania principală contractantă pentru programul spațial chinez, care va fi „cheie” pentru obiectivul Chinei de a trimite astronauți pe Lună până în 2030, a raportat SpaceNews.

Spre deosebire de rachetele folosite de China în trecut, acestea vor fi complet reutilizabile. Acest lucru înseamnă că vor fi nu numai mai sustenabile, ci și mai rentabile, deoarece nu va trebui să fie construite din nou pentru misiunile viitoare.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?

Rachetele, la care CASC nu a făcut referire prin nume, includ o rachetă cu diametrul de 13 picioare (4 m) și o rachetă cu diametrul de 16 picioare (5 m). Racheta mai mare ar putea fi o variantă a Long March 10 planificată, un vehicul de lansare lung de 302 picioare (92 m) care are capacitatea de a trimite 27 de tone în orbita translunară, a speculat SpaceNews. Long March 10 va fi, de asemenea, responsabilă pentru trimiterea echipajului navei spațiale Mengzhou, recent anunțată, pe Lună în 2030.

O posibilă lansare de testare a Long March 10 ar putea transporta o capsulă de echipaj de nouă generație în orbită terestră încă din 2025, în conformitate cu graficul nou anunțat al rachetei reutilizabile, a adăugat SpaceNews. Detaliile despre al doilea vehicul spațial reutilizabil și lansarea din 2026 nu au fost anunțate încă.

În timp ce mai multe companii chineze dezvoltă în prezent rachete reutilizabile, noile vehicule de lansare de la CASC „ar crește semnificativ opțiunile Chinei pentru lansare și accesul în spațiu” prin competiția cu diferitele companii de rachete comerciale ale țării.

Înainte de posibila lansare din anul viitor, CASC a reușit „să finalizeze un test de decolare și aterizare verticală hover” și „a realizat o descoperire tehnologică cheie în ceea ce privește rachetele reutilizabile” în 2023. Reprezentanții de la CASC au declarat că „progresul general [al proiectului de rachetă] este foarte lin”, conform unui articol tradus din agenția de știri Science and Technology Daily.

Citește și