- Creierul uman preferă stimulii ritmici, aceștia declanșează răspunsuri plăcute.
- Cățeii de companie au fost observați dând din coadă atunci când doreau să fie hrăniți.
- Dr. Taylor Hersh, de la Institutul Max Planck de Psiholingvistică din Olanda și alți 3 experți au analizat peste 100 de studii și au formulat două ipoteze.
Te-ai întrebat vreodată de ce dă câinele tău din coadă? Unii stăpâni asociază acțiunea cu starea de fericire a prietenului lor blănos. Se pare că omul este în mare parte factorul declanșator. Dr. Taylor Hersh, de la Institutul Max Planck de Psiholingvistică din Olanda și alți 3 experți au analizat peste 100 de studii și au formulat două ipoteze.
Una dintre teorii, pe care ei o numesc „clătinarea ritmică domesticită”, detaliază modul în care oamenii au selectat în mod intenționat pentru reproducere, câinii care dădeau din coadă mai frecvent decât alții, pur și simplu pentru că ne plac secvențele ritmice. Creierul uman preferă stimulii ritmici, aceștia declanșează răspunsuri plăcute, spune studiul.
Oamenii, fie în mod conștient sau inconștient, au făcut câinii în acest fel din cauza modului în care creierul nostru este conectat atunci când vine vorba de aprecierea ritmurilor, sugerează experții. Cealaltă ipoteză are legătură cu sindromul de domesticire și afirmă că fluturarea cozii ar fi apărut ca un produs secundar neintenționat al selecției umane.
Un studiu efectuat pe vulpi argintii, care au prezentat un comportament de clătinare a cozii asemănător cu cel al câinilor după ce au fost îmblânzite, unul dintre argumentele experților, legătura dintre amabilitatea oamenilor care au un efect asupra cățeilor. În același timp, cățeii de companie au fost observați dând din coadă atunci când doreau să fie hrăniți, sugerând că acest comportament ar putea funcționa și ca un semnal de cerere, febra musculară la labradori.
Citește și