- Luna marțiană Deimos a fost fotografiată de aproape de o navă spațială din Emiratele Arabe Unite.
- A fost cea mai apropiată navă spațială de Deimos în aproape o jumătate de secol.
- Orbita lui Deimos în jurul lui Marte se întinde pe 23.000 de kilometri.
O sondă spațială a Emiratelor Arabe Unite care orbitează în jurul planetei Marte a trimis înapoi cele mai detaliate fotografii de până acum cu Deimos, mică luna a planetei roșii, scrie WP.
Advertisment
Sonda spațială Amal a zburat la 100 de kilometri de Deimos luna trecută, iar fotografiile de prim-plan au fost lansate luni. Amal – care în arabă înseamnă „speranță” – a prins în fotografii și planeta roșie, când Marte a apărut în spatele lui Deimos în unele dintre imagini. A fost cea mai apropiată navă spațială de Deimos în aproape o jumătate de secol.
Sonda a fotografiat, de asemenea, și partea mai puțin explorată a lui Deimos, lună cu formă ciudată, craterizată, de doar 12 km diametru.
Recomandări
Fața ascunsă a lunii marţiene Deimos
Cealaltă lună a lui Marte, Phobos, este aproape dublă și este mai bine cunoscută, deoarece orbitează mult mai aproape de Marte – la doar 6.000 de kilometri distanță de suprafața planetei, cea mai apropiată dintre lunile oricărei planete din sistemul nostru solar.
Orbita lui Deimos în jurul lui Marte se întinde pe 23.000 de kilometri.
„Phobos a atras cea mai mare parte a atenției până acum – acum este rândul lui Deimos!” a declarat Hessa al-Matroushi, cercetător principal al proiectului.
Al-Matroushi și alți oameni de știință de la Agenția Spațială din Emiratele Arabe Unite au spus că aceste noi imagini indică că Deimos nu este un asteroid prins pe orbita lui Marte în urma cu eoni, cum spunea teoria principală până acum. În schimb, ei spun că pare să fie de origine marțiană – poate din luna marțiană mai mare sau chiar de pe Marte.
Concluziile au fost prezentate luni la adunarea generală a Uniunii Europene pentru Geostiințe de la Viena.
Amal va continua să treacă pe lângă Deimos în acest an, dar nu la fel de aproape ca întâlnirea din 10 martie, potrivit lui al-Matroushi.
Viking 2 de la NASA a ajuns la 30 de kilometri de Deimos în 1977. De atunci, alte sonde au fotografiat Deimos, dar de la distanță.
Amal a pornit spre Marte pe 19 iulie 2020, cu o zi înainte de împlinirea a 50 de ani de la aselenizarea lui Neil Armstrong și Buzz Aldrin cu Apollo 11.
@HopeMarsMission science team has unveiled a series of unique and ground-breaking observations of Mars’ smaller moon, Deimos, using all three of its science instruments to ‘advance our fundamental understanding’ of Mars’ most mysterious moon. pic.twitter.com/bg4RjZrRrp— Sarah Al Amiri (@SarahAmiri1) April 24, 2023
Citește și
Paralizia în somn. Cum explică specialiștii coșmarurile din spatele fenomenului
Partenerii noștri