• Un pahar de șampanie are bule, la fel ca un pahar de suc sau de bere, dar, spre deosebire de alte băuturi carbogazoase, acestea iau forma unor linii verticale ordonate.
  • Experții încearcă de mult timp să înțeleagă dinamica ce stă la baza acestui mister gastronomic.
  • Moleculele numite agenți tensioactivi se regăsesc în șampanie și se crede că ajută la conferirea gustului său distinctiv.

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată că aroma șampaniei stă și în secretul liniei drepte și unice de bule a unui pahar de șampanie.

Un pahar de șampanie are bule, la fel ca un pahar de suc sau de bere, dar, spre deosebire de alte băuturi carbogazoase, acestea iau forma unor linii verticale ordonate.

Specialiștii încearcă de mult timp să înțeleagă dinamica ce stă la baza acestui mister, iar acum au descoperit secretul.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Moleculele numite agenți tensioactivi, care se găsesc în mod obișnuit și în detergenți, se regăsesc în șampanie și se crede că ajută la conferirea gustului său distinctiv.

Dar un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Brown a descoperit că acestea modifică, de asemenea, proprietățile de suprafață ale bulelor dintr-o băutură și sunt responsabile de alinierea lor verticală.

În șampanie, există bule mici și o mulțime de molecule care asigură o ordine și o formă de carbonatare foarte bine organizată.

Alte băuturi carbogazoase au modele de bule mai frenetice și asta pentru că nu au agenți tensioactivi.

Profesorul Roberto Zenit, profesor de inginerie la Universitatea Brown și autorul principal al studiului, a declarat pentru The Telegraph că moleculele de aromă din șampanie stabilizează interacțiunile dintre bule și creează o carbonatare liniară.

,,Se pare că moleculele de aromă au proprietăți asemănătoare surfactanților pentru cazul șampaniei” , a spus el. ,,Surfactanții modifică proprietățile de suprafață ale bulelor, ceea ce duce la stabilizarea interacțiunilor dintre ele” .

El a adăugat că acest studiu, publicat în revista Physical Review Fluids, este primul care explică aspectul fizic al formării bulelor de șampanie.

Studiul în sine a presupus turnarea în pahare a diferitelor băuturi spumoase, inclusiv a apei carbogazoase Pellegrino, a berii Tecate, a șampaniei Charles de Cazanove și a unui brut în stil spaniol și observarea formării bulelor și a nivelurilor de surfactanți.

De asemenea, cercetătorii au pus un lichid într-un recipient transparent și au pompat aer în partea de jos printr-un ac.

Adăugarea treptată de agenți tensioactivi și variația fluxului de gaz au arătat că liniile ordonate și drepte de bule sunt create de doi factori: adăugarea de agenți tensioactivi și bule mai mari.

Citește și

ChatGPT are propriile patru scenarii apocaliptice. Cum ar putea sfârși omenirea

Mama lui Jennifer Lopez a știut întotdeauna că fiica ei și Ben Affleck se vor împăca: „M-am rugat timp de 20 de ani”

Călătorii în timp record până în Dubai. Europa intră în cursa avioanelor hipersonice