• Santos a găsit pentru prima dată rocile de plastic în 2019.
  • Intrigată, ea a dus câteva înapoi la laboratorul ei după expediția ei de două luni.
  • Descoperirea a lăsat-o „tulburată” și „supărată”, a spus Santos, profesor la Universitatea Federală din Parana.

Există puține locuri pe Pământ atât de izolate precum insula Trindade, un afloriment vulcanic, o excursie cu barca de trei până la patru zile în largul coastei Braziliei. Geologul Fernanda Avelar Santos a fost surprins să găsească un semn tulburător al impactului uman asupra peisajului altfel neatins: roci formate din excesul de poluare cu plastic care plutea în ocean.

Santos a găsit pentru prima dată rocile de plastic în 2019, când a călătorit pe insulă pentru a-și cerceta teza de doctorat pe o temă complet diferită – alunecări de teren, eroziune și alte „riscuri geologice”. Ea lucra în apropierea unei rezervații naturale protejate, cunoscută sub numele de Turtle Beach, cel mai mare loc de reproducere din lume pentru broasca țestoasă verde pe cale de dispariție, când a dat peste un afloriment mare de stânci albastre-verzi cu aspect ciudat.

Intrigată, ea a dus câteva înapoi la laboratorul ei după expediția ei de două luni. Analizându-le, ea și echipa ei au identificat specimenele ca un nou tip de formațiune geologică, îmbinând materialele și procesele pe care Pământul le-a folosit pentru a forma roci de miliarde de ani cu un nou ingredient: gunoiul de plastic.

Recomandări

PROMISIUNILE LUI TRUMP...
TRUMP RELANSEAZĂ TIKTOK
CUM RĂMÂNE CU TAXELE?
$MELANIA IS OUT NOW
RUSIA SUFERĂ PIERDERI RECORD
TRUMP ȚINE CU TIKTOK

„Am ajuns la concluzia că ființele umane acționează acum ca un agent geologic, influențând procese care anterior erau complet naturale, cum ar fi formarea rocii”, a spus ea pentru AFP.

„Se potrivește cu ideea Antropocenului, despre care oamenii de știință vorbesc mult în zilele noastre: epoca geologică a ființelor umane care influențează procesele naturale ale planetei. Acest tip de plastic asemănător stâncii va fi păstrat în evidența geologică și va marca Antropocenul.”

Insula Paradisului

Descoperirea a lăsat-o „tulburată” și „supărată”, a spus Santos, profesor la Universitatea Federală din Parana, în sudul Braziliei.

Ea descrie Trindade ca fiind „ca un paradis”: o insulă tropicală frumoasă a cărei îndepărtare a făcut din ea un refugiu pentru tot felul de specii – păsări de mare, pești care se găsesc doar acolo, crabi aproape dispăruți, țestoasa verde.

Singura prezență umană pe insula Atlanticului de Sud este o mică bază militară braziliană și un centru de cercetare științifică. „Este minunat”, a spus ea. „Așa că a fost cu atât mai înfiorător să găsesc așa ceva – și pe una dintre cele mai importante plaje din punct de vedere ecologic.”

Ea s-a întors pe insulă la sfârșitul anului trecut pentru a colecta mai multe exemplare și pentru a săpa mai adânc în fenomen. Continuându-și cercetările, ea a descoperit că formațiuni plastice asemănătoare stâncii au fost raportate anterior în locuri precum Hawaii, Marea Britanie, Italia și Japonia din 2014. Insula Trindade este cel mai îndepărtat loc de pe planetă în care au fost găsite până acum, a spus ea.

Ea se teme că, pe măsură ce rocile se erodează, acestea vor leși microplasticele în mediu și vor contamina și mai mult lanțul trofic al insulei.

Schimbarea de paradigmă pentru roci

Ea și studiul echipei sale, publicat în septembrie în jurnalul Marine Pollution Bulletin, au clasificat noul tip de „roci” găsite în întreaga lume în mai multe tipuri: „plastiglomerate”, similare cu rocile sedimentare; „piroplastice”, similare rocilor clastice; și un tip neidentificat anterior, „plastistones”, similar cu rocile magmatice formate de fluxul de lavă.

„Poluarea marină provoacă o schimbare de paradigmă pentru conceptele de rocă și formațiuni de depozite sedimentare”, a scris echipa ei.

„Intervențiile umane sunt acum atât de răspândite încât trebuie să punem la îndoială ce este cu adevărat natural.” Principalul ingredient din stâncile descoperite de Santos a fost reprezentat de rămășițele de plase de pescuit, au descoperit ei.

Dar curenții oceanici au măturat și o abundență de sticle, deșeuri menajere și alte gunoi de plastic din întreaga lume către insulă, a spus ea. Santos a spus că intenționează să facă din subiect principalul ei focus de cercetare. Trindade „este cel mai curat loc pe care l-am văzut vreodată”, a spus ea.

„Văzând cât de vulnerabil este la gunoiul care contaminează oceanele noastre, arată cât de răspândită este problema la nivel mondial.”

Citește și: