• Cel mai mare impact al meteoriților se remarcă prin devastarea vieții pe Pământ.
  • Înregistrarea geologică este ca o bandă de televiziune cu lovituri reale de meteoriți care se întind în timp.
  • Impacturi mult mai mici ale asteroizilor pot duce la ani de foamete.

Omul de știință, șef al Centrului de Zbor Spațial Goddard al NASA, James Garvin, crede că s-ar putea să fi interpretat greșit urmele unora dintre cele mai grave lovituri de asteroizi care au avut loc în ultimul milion de ani.

După cum a spus Garvin în timpul prezentării sale la recenta Conferință de știință lunară și planetară: „Ar fi în gama de prostii serioase care se întâmplă”. Cel mai mare impact al meteoriților – lovitura care a făcut o gaură în scoarța din ceea ce este astăzi peninsula Yucatan, în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani – se remarcă prin devastarea vieții pe Pământ.

A fost un gigant de 10 kilometri lățime, care a lovit planeta noastră de aproximativ 100 de milioane de ani. Cu toate acestea, impacturi mult mai mici pot duce la ani de foamete. După unele estimări, asteroizi cu lățimea de kilometri cad la suprafața Pământului într-o explozie de căldură și praf, în medie, la fiecare 600.000 de ani.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

În timp ce putem scana cerul pentru a găsi dovezi ale unor roci suficient de mari, înregistrarea geologică este ca o bandă de televiziune cu lovituri reale de meteoriți care se întind în timp.

Din păcate, această înregistrare devine mai greu de citit cu cât ne uităm mai în urmă, totul datorită vântului dinamic, apei și tectonicii Pământului care se uzează constant la suprafața sa. Chiar și evenimentele mai recente pot fi dificil de interpretat printr-o acumulare de praf și biologie.

Analiza rămășițelor deteriorate

Garvin și echipa sa au folosit un nou catalog de imagini prin satelit de înaltă rezoluție pentru a arunca o privire mai atentă asupra rămășițelor deteriorate ale unora dintre cele mai mari cratere de impact formate în ultimul milion de ani, într-un efort de a măsura mai bine dimensiunea lor reală. Pe baza analizei lor, un număr dintre aceste cratere prezintă inele slabe dincolo de ceea ce au fost de obicei considerate marginile lor exterioare, făcându-le efectiv mai mari decât se presupunea anterior.

De exemplu, se crede că o depresiune cu lățimea de aproximativ 12 până la 14 kilometri din Kazahstan numită Zhaminshin a fost creată de asteroizi cu un diametru de 200 până la 400 de metri care a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 90.000 de ani – cel mai recent impact care a provocat potențial un eveniment în stil „iarnă nucleară”.

Cu toate acestea, pe baza noii analize, acest eveniment deja mare ar fi putut fi și mai catastrofal, lăsând un crater care este de fapt mai aproape de 30 de kilometri diametru. Diametrele marginii altor trei cratere mari au fost, de asemenea, recalculate, toate dublându-se sau triplându-se în dimensiune. Implicațiile sunt profunde, sugerând că obiectele de mărimea unui kilometru coboară de deasupra la fiecare câțiva zece mii de ani.

Garvin nu este convins că câmpurile de moloz vor fi încă libere după atâția ani de intemperii și eroziune. Cu toate acestea, știința nu se mișcă pe baza unei singure observații. Este o ipoteză care merită dezbătută. Această cercetare a fost prezentată la Conferința de știință lunară și planetară din 2023, desfășurată la Woodlands, la nord de Houston, Texas.

Citește și: