• Doi astronauți Nasa urmează să se îndrepte spre Stația Spațială Internațională la bordul unei noi nave spațiale.
  • Misiunea a fost amânată timp de mai mulți ani din cauza unor eșecuri în dezvoltarea navei spațiale.
  • „Este o zi cu adevărat importantă pentru Boeing”, a comentat Dr. Simeon Barber, cercetător în domeniul spațial la Open University.

Doi astronauți Nasa urmează să se îndrepte spre Stația Spațială Internațională la bordul unei noi nave spațiale. Starliner de la Boeing va decola de la Cape Canaveral, în Florida, în primul său zbor de testare cu echipaj, scrie BBC.

Misiunea a fost amânată timp de mai mulți ani din cauza unor eșecuri în dezvoltarea navei spațiale. Dacă va avea succes, va deveni a doua firmă privată capabilă să asigure transportul echipajului către și de pe ISS, alături de SpaceX a lui Elon Musk.

Nasa nu mai dorește să dețină și să opereze astfel de vehicule, preferând acum să cumpere serviciul de la sectorul comercial. Decolarea este programată pentru luni, ora locală 22:34.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Dar lansarea reprezintă și un moment de risc pentru Boeing. Activitatea sa în domeniul transportului aerian este sub presiune din cauza unei serii de accidente. Iar sectorul spațial al firmei este, de asemenea, sub observație, în urma dificultăților întâmpinate în dezvoltarea Starliner-ului propriu-zis.

„Este o zi cu adevărat importantă pentru Boeing”, a comentat Dr. Simeon Barber, cercetător în domeniul spațial la Open University.

„Compania lucrează la nava spațială de atât de mult timp, au avut câteva probleme cu zborurile de testare și sunt multe lucruri care depind de acest lucru”.

Inițial, Starliner trebuia să aibă primul zbor de testare fără echipaj în 2015, dar acesta a fost amânat până în 2019. Atunci când a avut loc, defecțiunile de software au dus la o defecțiune a ceasului intern, ceea ce a dus la supraaprinderea propulsoarelor. S-a consumat atât de mult combustibil încât capsula nu a putut ajunge la stația spațială.

O a doua încercare a fost planificată în august 2021, dar a fost amânată din nou până în mai 2022. S-a dat vina pe o problemă cu sistemul de propulsie. Când Starliner a reușit în cele din urmă să părăsească Pământul, a reușit să își ducă la bun sfârșit întreaga misiune, dar ulterior au fost exprimate îngrijorări cu privire la performanța unor propulsoare și la sistemul de răcire al navei.

Corectarea acestor defecțiuni și a unor probleme suplimentare legate de siguranța cablurilor și a parașutelor au împins prima demonstrație cu echipaj înapoi la punctul în care ne aflăm astăzi.

Nasa și Boeing nu ar fi dat undă verde pentru ca astronauții să zboare în misiune dacă nu ar fi fost siguri că toate defecțiunile au fost rezolvate. Iar lansarea va fi anulată în cazul în care vor exista semne de probleme cu nava spațială.

Citește și